Država blokirala i imovinu kupljenu od Đorđine Marović

Hipoteka stavljena i na prizemlje trospratnice u budvanskom naselju Babin do, čiji je sada vlasnik preduzetnik iz Tivta R.K.
66 pregleda 29 komentar(a)
kuća Marovića Babin do, Foto: MANS
kuća Marovića Babin do, Foto: MANS
Ažurirano: 13.02.2017. 06:40h

Država Crna Gora blokirala je prizemlje luksuzne trospratnice u budvanskom naselju Babin do, vlasništvo tivatskog građevinskog preduzetnika R.K., koju je prije godinu i po kupio od Đorđine Marović, supruge nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Ona je građevinu prodala u oktobru 2015. sedam dana prije nego što je Specijalno državno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša Marovića, koji je u međuvremenu priznao krivicu, zaključio ugovor sa tužilaštvom, koji je aminovao Viši sud. Mlađi Marović je već uplatio novčani dio kazne od 385 hiljada eura, a čeka ga izdržavanje zatvorske kazne od 11 mjeseci.

Njegova majka, kako se navodi u ugovoru, dobila je na ruke 300.000 eura, dok je 1,2 miliona eura trebalo da bude izmireno do 6. novembra 2015. uplatom na bankovni račun ili u kešu.

Sada je na tu imovinu stavljena hipoteka, i to na prizemlje od 219 kvadrata, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, a država je sredinom januara upisala kao obezbjeđenje na ime poreskog duga od 39.902,19 eura.

"Hipoteka u ukupnom iznosu 38.903,18 u korist Države Crne Gore i traje do izmirenja poreskog duga po osnovu zaključka o obezbjeđenju poreskog potraživanja“, navodi se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Riječ je najvjerovatnije o dugu na ime poreza na promet nepokretnosti, jer je građevinski biznismen, za kupovinu porodične stambene zgrade, platio milion i po eura.

Nakon što je preknjižio kuću, građevinski biznismen upisao je stvarnu kvadraturu objekta koji je trgovao, pa umjesto nekadašnjih 207 kvadrata, luksuzna stambena zgrada se prostire na 700 kvadrata u pet etaža.

Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, u podrumu je garaža od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemljuje stambeni prostor od 219 kvadrata, na prvom spratu je stan od 146 kvadata, dok na drugom spratu je stan od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrat.

Saglasnost na kupoprodajni ugovor dao je lično i Svetozar Marović, koji je takođe kod notara potpisao izjavu kojom, kako se navodi “daje saglasnost svojoj supruzi Đorđini da bez njegove dodatne saglasnosti zaključuje sve pravne poslove koji imaju za predmet otuđenje ili opterećenje nepokretnosti upisane na njeno ime, a stečene u vrijeme njihove bračne zajednice”.

Marovićeva je 2012. trgovala kuću proslavljenog fudbalskog selektora Miljana Miljanića, za šta je platila 300 hiljada eura. Nakon toga, kuća koja je imala 207 kvadrata je porušena i uslijedili su obimni radovi, a na njenom mjestu je izgrađena luksuzna stambena zgrada.

Izgradnja kuće poklopila se sa aferom isplivavanja dokumenata iz švajcarskog ogranka banke HSBC, do kojih je došla međunarodna grupa novinara. Dokumenti koji su objavljeni ukazuju da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara na računu u ovoj banci 2006/2007. godine. Marovići su demantovali ove navode, te najavili tužbu, a slučaj je procesuriran Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Prodajom kuće Marovićeva je obezbijedila dovoljno novca da plati odštetu njenog sina Miloša Marovića, kao i novčanu kaznu od 1,1 milion eura, koliko treba da plati njen muž Svetozar, označen kao šef budvanske kriminalne grupe. Starijeg Marovića čeka zatvorska kazna od 50 mjeseci.

Bonus video: