NEOBIČNA PRIČA O DŽUDISTI IŠTVANU SASU

Iz Sidneja u Crnu Goru po crni pojas

Sas je iz Australije doputovao u Nikšić kako bi osvojio crni pojas - treći dan
65 pregleda 8 komentar(a)
Ištvan Sas, Foto: DžSCG
Ištvan Sas, Foto: DžSCG
Ažurirano: 04.04.2019. 22:26h

Prije 41 godinu Ištvan Sas je rođen u Oradei, u Rumuniji. U tom gradu je sa šest godina počeo da trenira džudo. Kada je napunio još toliko, sa roditeljima se preselio u Mađarsku i s uspjehom nastavio da se bavi istim sportom. Osam puta osvajao je medalju na seniorskim prvenstvima Mađarske, pet puta bio je juniorski prvak te zemlje, osvojio je srebro i na juniorskom prvenstvu svijeta, a ima još popriličan broj medalja sa raznih takmičenja. Bio je i član mađarskog olimpijskog tima.

A onda se 2008. preselio u Australiju, otvorio svoj klub u Sidneju i nastavio da se bavi džudoom.

Ništa neobično, da se Ištvan prije nekoliko dana nije obreo u Crnoj Gori. I to da na „Dan seminaru”, koji je organizovao Džudo savez Crne Gore, polaže za crni pojas - treći dan!

"Saznao sam da se organizuje seminar i došao sam da polažem. Nikoga nisam znao. Bila je to sjajna prilika da iz Sidneja dođem da vidim roditelje u Mađarskoj, a onda da dođem u Nikšić i polažem za treći dan. Seminar je bio sjajan, svi su se začudili odakle ja tu, priča je djelovala nestvarno. Položio sam, družio se sa trenerima, takmičarima i rukovodstvom saveza, oduševljen sam gostoprimstvom", kaže Ištvan Sas za „Vijesti”.

Na pitanje da uporedi džudo kod nas i u Australiji, Ištvan sa žaljenjem kaže:

"Džudo je u Evropi jedan od najvažnijih sportova, slično je i u Aziji, vrlo je značajno njegovo mjesto i u Africi, te u Sjevernoj i Južnoj Americi. U Australiji nije baš tako. Puno zaostajemo, ali to nas inspiriše da puno i radimo, da bismo postali bolji. Moj klub ima dosta članova, nisu talentovani kao crnogorski džudisti, ali vremenom ćemo probati da budemo sve bolji".

A s obzirom na bogato takmičarsko iskustvo, Ištvan kaže da je oduševljen potencijalom crnogorske reprezentacije.

"Prisustvovao sam treningu reprezentacije i oduševljen sam zbog toga. U pitanju je mlada ekipa, ali izuzetno talentovana i mislim da imaju šansu da naprave velike stvari u budućnosti. Oni su već na zavidnom nivou, a u uslovima u kojima rade i sa podrškom koju sam vidio da imaju, siguran sam da će uskoro zablistati i na najvažnijim takmičenjima".

Ištvan je prvi put u Crnoj Gori, ali kaže da sigurno nije i posljednji.

"Čitao sam o Crnoj Gori, ali zaista sam iznenađen, prije svega odnosom ljudi. Otac je došao sa mnom da mi pravi društvo i rekao mi je da će vrlo brzo iskoristiti neki vikend da ponovo dođe. Ja se vraćam za Australiju i planiram da iduće godine dovedem džudiste mog kluba da treniraju u Nikšiću. Sve u svemu, oduševljen sam i ne želim da se prekine moja veza sa Crnom Gorom", zaključuje Ištvan Sas.