Bubanju će silom dovesti na sud

Bubanji se sudi za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina
192 pregleda 3 komentar(a)
Saobraćajna nesreća u Donjoj Gorici, Foto: Boris Pejović
Saobraćajna nesreća u Donjoj Gorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2017. 15:59h

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Velibora Bubanje, nakon više od tri godine od saobraćajke, u kojoj je usmrtio dvanaestogodišnjeg Danila Mugoše.

Saobraćajna nesreća u kojoj je dječak teško povrijeđen, a nakon dva dana preminuo, dogodila se 28. jula 2013. godine na raskrsnici kod Doma zdravlja u Donjoj Gorici.

Bubanji se sudi za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Suđenje je trebalo da počne juče u podgoričkom Osnovnom sudu, ali Bubanji nije uredno uručen poziv. Sudija Rade Ćetković kazao je da je Bubanja nepoznat na adresi koja je dostavljena sudu.

Ćatković je naredio prinudno dovođenje okrivljenog u sud 22. februara.

U optužnici piše da je Bubanja, koji je vozač autobusa, te večeri vozio 70 km/h, na mjestu gdje je dozvoljeno 50 km/h, iz pravca centra grada prema Cetinju.

“Nije obratio pažnju na pješaka, oštećenog D.M, rođenog 2000. godine, koji se nalazio na kolovozu, prelazeći ga s desne na lijevu stranu, pa je ugrozio njegovu bezbjednost, jer ga je, u zoni središnjeg dijela kolovoza, udario prednjim dijelom autobusa i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu preloma kostiju lobanje i oštećenja po život važnih moždanih centara usljed čega je 30.jula 2013. kod oštećenog nastupila smrt”, piše u optužnici.

Autobus “Eksprestursa” je te večeri naletio na dječaka, koji je krenuo da pređe magistralu, kako bi se pridružio drugovima koji su na obližnjem poligonu igrali košarku.

U istrazi je utvrđeno da je dječak nepropisno prelazio ulicu, ali i da ga je vozač mogao izbjeći, da je na vrijeme primijetio Danila i da je vozio dozvoljenom brzinom.

Njegov otac Nenad Mugoša ranije je kazao da je na tom mjestu poginula 41 osoba, od kojih je devetoro djece.

Danilova majka Olivera Mugoša u oktobru 2016. godine “Vijestima” je rekla da je ogorčena na nadležne državne organe i sve koji postupaju u tom predmetu, jer tri godine istraga nije mrdala sa mrtve tačke.

Ona je tada kazala da je jedino što može da misli - da je neko plaćen da zataškava slučaj, jer je tri godine niko nije pozvao i objasnio joj zbog čega suđenje ne počinje.

Bonus video: