Najbolji čajevi za imunitet

228 pregleda 0 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2017. 16:14h

Jeste li znali da čajevi mogu ojačati vaš imunitet ? Iako nisu svi čajevi isti, neki od njih mogu pomoći u spriječavanju različitih bolesti i liječenju nekih infekcija.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, uključujući polifenole. Polifenoli su prirodni ojačivači imuniteta koji ne samo da pomažu u prevenciji bolesti, već pomažu i u liječenju. Na primjer, jedna vrsta polifenola, grupa koja se zove katehini, može ubiti virus gripa. Skuvajte čaj u vodi koja samo što nije proključala kako bi čaj bio manje gorak i imao više efekta.

Matcha zeleni čaj ima najveći procenat antioksidanata i možete ga koristiti za imunitet. Da biste poboljšali ukus možete sipati u čaj malo meda i svježeg limunovog soka – a ovi dodaci će takođe pomoći u jačanju vašeg imunog sistema.

Čaj od kamilice

Za razliku od zelenog čaja, čaj od kamilice nije stimulans za imunitet. Ovaj čaj bogat antioksidantima će vam pomoći da se smirite nakon užurbanog dana. Takođe, čaj od kamilice sadrži sastojke koji podstiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, makrofaga i B-limfocita, koji uništavaju viruse, bakterije i gljivice.

Čaj od kamilice možete mješati sa drugim čajevima koji su dobri za imunitet, npr. sa maslačkom ili sladićem, ali je i sam čaj od kamilice dosta efikasan u jačanju imuniteta.

Žen šen čaj

Žen šen se kao medicinska biljka u Kini koristi najmanje 5.000 godina. Drevni Kinezi su vjerovali da ova biljka može produžiti život. Iako ova tvrdnja nije naučno potvrđena, žen šen čaj je vrlo efikasan kao prevencija od raznih infekcija i poboljšava imunitet organizma, jer podstiče produkciju interferona i bijelih krvnih zrnaca.

Žen šen, kao i zeleni čaj, može izazvati probleme sa spavanjem, te ga je najbolje piti ujutru ili tokom dana.

Čaj od zove

Zova se obično uzima u obliku sirupa ili žvaka, ali ako želite da izvučete najbolje od zovinih bobica, onda kuvajte čaj. Za razliku od većine bobičastog voća, zova se ne može jesti sirova. Kada je sirova i neoljuštena, sadrži hemikaliju sličnu cijanidu i zato je neophodno obraditi je. Ipak, zova se vjekovima koristi za liječenje rana, respiratornih problema, smanjivanje upala i olakšavanje izbacivanja šlajma. Zova sadrži i flavonoide, koji pomažu u spriječavanju oštećenja tjelesnih ćelija.

Čaj žalfije za imunitet

Svježa ili sušena žalfija se takođe može koristiti i kao čaj za imunitet. Kada se koristi kao čaj, djeluje kao jak antiupalni agens koji pomaže u smanjivanju lučenja mukusa i znoja koji nastaju kao rezultat bolesti. Dosta olakšava prehlade i infekcije sinusa, a i odlična je prevencija protiv njih.

Da biste napravili ovaj čaj, potopite svježe ili sušeno lišće žalfije u vruću vodu 10-15 minuta. Iako je potrebno da se natapa duže nego većina čajeva, zaista vrijedi sačekati, posebno ako patite od depresije.

Bonus video: