Bijenala umjetnosti u Veneciji: Izlaže 120 umjetnika iz 50 zemalja

Kristin Masel pozvala je 120 umjetnika iz oko 50 zemalja da učestvuju na centralnoj izložbi “Viva Arte Viva”
106 pregleda 0 komentar(a)
Bijenale umjetnosti Venecija, Foto: Connectigant.com
Bijenale umjetnosti Venecija, Foto: Connectigant.com
Ažurirano: 10.02.2017. 17:57h

Umjetnička direktorka 57. Bijenala umjetnosti u Veneciji Kristin Masel pozvala je 120 umjetnika iz oko 50 zemalja da učestvuju na centralnoj izložbi "Viva Arte Viva", među kojima su i nagrađivani autori i neke od zvijezda svjetske scene, kao što su Kiki Smit, Olafur Eliason, Anri Sala i Džon Voters, ali i oko sto umjetnika koji prvi put učestvuju, iako su i mnogi izlagali u prestižnim galerijama i muzejima, a među njima je i aktuelni albanski premijer Edi Rama.

Na centralnoj postavci, koja će biti održana uporedo sa izložbama u 85 nacionalnih paviljona, biće predstavljena i grupa OHO i Marko Pogačnik iz Slovenije, pokojni Mladen Stilinović iz Hrvatske, te umjetnik mlađe generacije Petrit Halilaj, koji je 2013. predstavljao Kosovo prilikom debija na Bijenalu. Među umjetnicima pozvanim na centralnu izložbu je i francuski umjetnik alžirskog porijekla Kader Atia, dobitnik nagrade "Marsel Dišan" 2016. godine, zatim Filipe Pareno, čiji je rad trenutno izložen u Tejt modern, holandski konceptualni umjetnik Bas Jan Ader, koji se vodi kao nestao još od 1975. godine, te austrijski umjetnik Franc Vest (1947-2012), dobitnik Zlatnog lava za životno djelo na 54. Bijenalu u Veneciji 2011. Na Bijenale se vraća i američki filmski autor i vizuelni umjetnik Džon Voters, koji je 2011. godine bio član međunarodnog žirija.

Prvi put na Bijenalu umjetnosti učestvovaće 103 umjetnika, a među njima je i Edi Rama, bivši gradonačelnik Tirane, nekadašnji albanski ministar kulture i profesor na Akademiji umjetnosti, koji je od 2013. predsjednik Vlade Albanije. Rama je nedavno imao samostalnu izložbu u Merion Gudman galeriji u Njujorku, a izlagao je ranije i u Minhenu, Montrealu, Istanbulu, kao i u Parizu, gdje je svojevremeno i živio i započeo dugogodišnju saradnju sa Anrijem Salom.

Među pozvanim umjetnicima je i više mlađih zvijezda, kao što je američka umjetnica Rejčel Rouz, koja se proslavila 2015. godine video radom “Everything and More” na Vitni bijenalu, kao i njujorška umjetnica Daun Kasper, koja je par godina ranije skrenula pažnju tromjesečnim performansom “This Could be Something if I Let It”, tokom kojeg je živjela i radila u galerijskom prostoru - “nomadskom studiju”. Pozvana je i poljska umjetnica Agnješka Polska, koja živi i radi u Berlinu, a iako je izlagala širom Evrope, još se nije predstavlja u Veneciji. Učestvovala je, između ostalog, i na nedavnoj izložbi “Dogodilo se sjutra” u Salonu Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Učešće svih zemalja bivše Jugoslavije

Ponovo će na Bijenalu biti i sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije.

Crnu Goru predstavljaju umjetnici Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom "Čovjek - Uomo Human", čiji je kustos Žana Filipović, a organizator Centar za savremenu umjetnost Crne Gore.

Srbija učestvuje s projektom “Enklava - Slikarstvo, posledica ovakvog života” kustosa Nikole Šuice, sa slikama Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragićević, koja živi i radi u Londonu.

Hrvatsku predstavljaju Marko Marković i Tina Gverović projektom “Horizont očekivanja”, čija je kustoskinja Branka Benčić.

Bosna i Hercegovina učestvuje projektom “Univerzitet katastrofe” Radenka Milaka, u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke, čija je direktorka Sara Vujković i komesarka izložbe u nacionalnom paviljonu.

Kosovo predstavlja Sislej Džafa, koji živi i radi u Njujorku, a kustos projekta “Lost and Found” je Arta Agani.

Makedoniju će predstavljati Tome Adzievski projektom “Crveni karneval”, čiji je kustos Branislav Sarkanjac, dok će Sloveniju predstavljati Nika Autor projektom “Newsreel 63”, čiji je kustos Andreja Hribernik, a organizator Moderna galerija (komesar Zdenka Badovinac).

Bonus video: