POSLUŠAJTE SVOJ ORGANIZAM

Ove znake koje vam tijelo šalje nemojte ignorisati

0 komentar(a)
glavobolja, Foto: Shutterstock
glavobolja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2017. 11:14h

Ljudski organizam je savršeno precizan, ali veoma osjetljiv mehanizam. Ukoliko dođe do nekog poremećaja, tijelo će vam poslati znak da nešto nije kako treba.

Vaše je obratite pažnju na te vrlo suptilne signale. Nipošto ih nemojte ignorisati, jer nekada mogu ukazivati na ozbiljniji poremećaj, piše portal indiatimes.com.

Tamni podočnjaci

Pored nedovoljno sna, vaše tamne podočnjake može uzrokovati i anemija, stanje kada tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Ne treba odmah paničiti, ali ako ste se dobro odmorili, a tamni kolutovi oko očiju su ostali, provjerite krvnu sliku.

Nejasan vid

Ukoliko vam se često dešava da ne možete da prepoznate ljude ili ne vidite jasno saobraćajne znake sa uobičajene razdaljine, nemojte možda su vam potrebne naočare. Odvojte malo vremena za posjetu oftalmologu.

Krčanje u stomaku

Osim kao signal gladi, krčanje u stomaku se javlja i iz drugih razloga. Ako svoj stomak čujete samo povremeno, nemate razloga za brigu. Ukoliko je krčanje postalo svakodnevna pojava, ili je praćeno bolovima, vrijeme je za posjetu ljekaru.

Perutanje kože

Perutava koža često ukazuje na nedostatak vitamina, pa ćete problem riješiti uravnoteženom ishranom. Ako je perutanje praćeno i svrabom, vjerovatno je u pitanju gljivčna infekcija.

Gubitak čula mirisa

Ukoliko ste relativno mladi, a primjetili ste da vam nos nije tako precizan kao ranije, uzrok tome može biti upala sinusa ili virusna infekcija. Nemojte nagađati ili se sami liječiti, već idite na pregled.

Treperenje kapaka

Ako ste proveli previše vremena radeći na kompjuteru, vrlo vjerovatno da je vašim očima potreban samo odmor posle koga će treperenje proći. Ako ipak potraje, može biti prvi simptom nekog nervnog poremećaja ili nedostatka vitamina i minerala.

Preporučujemo za Vas