Holdener osvojila zlato u kombinaciji, Lara Gut pokidala ligamente koljena

Švajcarska skijašica je pobijedila u vremenu od 1:58,88 minuta.
63 pregleda 0 komentar(a)
Vendi Holdener, Foto: Reuters
Vendi Holdener, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2017. 15:48h

Vendi Holdener osvojila je prvu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima, pošto je danas trijumfovala u alpskoj kombinaciji na SP u Sent Moricu.

Švajcarska skijašica je pobijedila u vremenu od 1:58,88 minuta. Holdener je poslije spusta bila na sedmom mjestu, da bi sjajnom slalomom, ali i padom drugoplasirane Slovenke Ilke Štuhec i vodeće Italijanke Sofije Gođe, došla do najvećeg trijumfa u karijeri.

"Ovo je ispunjenje sna. Nisam vjerovala da će moja slalomska vožnja biti dovoljna da mi donese zlato kada sam završila trku. Ali, kada je Mišel (Gizin) prošla kroz cilj, znala sam da imam medalju u rukama, i onda sam odgledala preostale takmičarke. Ovo je, zaista, nevjerovatan uspjeh za mene", rekla je Holdener, koja u karijeri ima dva trijumfa u Svjetskom kupu, od kojih je jedan u kombinaciji, marta prošle godine u Lencerhajdeu.

Domaći navijači su imali razloga za slavlje i zbog srebra Mišel Gizin (prva medalja u karijeri), koja je zaostala samo pet stotinki za pobjednicom, dok se bronzanim odličjem okitila Austrijanka Mikaela Kirgaser sa 38 stotinke zaostatka, koja je ujedno pokvarila trostruko slavlje Švajcarkinja, pošto je završila ispred Deniz Fajerabend.

Kirgaser je u kombinaciji bila bronzana i prije dvije godine u Biver Kriku, a danas je osvojila treće svjetsko odličje, pošto ima i srebro iz Šladminga 2013. godine u slalomu.

Na petom mjestu našla se Amerikanka Lindzi Von, dok je šesto mjesto zauzela Marija-Mišel Ganjon iz Kanade, a sedma je bila Italijanka Federika Brinjone.

Prvih deset kompletirale su Slovenka Maruša Ferk, Rikarda Haser iz Austrije i Norvežanka Ragnhild Movinkel.

Teška povreda Lare Gut

Slavlje Švajcaraca pokvarila je povreda Lare Gut, koja će propustiti ostatak Svjetskog prvenstva, a najvjerovatnije i ostatak sezone.

Gut je, naime, na današnjem treningu slaloma pred trku alpske kombinacije pokidala prednje ukrštene ligamente lijevog koljena.

Gut je pala na zagrijavanju pred sam početak trke u slalomu u okviru alpske kombinacije. Ona je poslije spusta bila na trećem mjestu sa 43 stotinke zaostatka i bila je jedan od glavnih favorita za osvajanje zlata.

Ova 25-godišnja skijašica i aktuelna šampionka u Svjetskom kupu odmah je poslije pada helikopterom prebačena u bolnicu u Sent Moricu.

Švajcarski skijaški savez saopštio je da Gut "pokidala ligamente koljena i da je ugruvala meniskus".

Gutovoj je ovo druga ozbiljna povreda u karijeri. Ona je propustila sezonu 2009/10. pošto je na treningu u septembru iščašila desni kuk.

Skijašice će takmičenje na Svjetskom prvenstvu nastaviti u nedjelju, kada je na programu spust.

Skijaši će sjutra voziti spust.

Bonus video: