OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE DROGE

Marković: Samardžić tražila pritvor, a nije navela vrijeme izvršenja djela

Advokat objašnjava da od vremena izvršenja krivičnog djela zavisi koji će se Zakonik primjenjivati i da li je nastupila zastarelost krivičnog gonjena
278 pregleda 7 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Filip Roganović
Velibor Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.02.2017. 15:19h

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić napravila je ogroman propust i u predlogu za određivanje pritvora trojici osumnjičenih za krijumčarenje droge, nije navela vrijeme izvršenja krivičnog djela. To je kazao branilac jednog od uhapšenih Nikole Radovića, advokat Velibor Marković. 

Podgoričanima Radoviću (27) i Aleksandru Miloševiću (25) i Baraninu Srđanu Jovetiću (26), određen pritvor do 30 dana nakon saslušanja u Višem sudu. 

Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije.

“Ne mora da bude navedno u dan. Može u  periodu od do ili neutvrđenog dana, određenog mjeseca i godine, ali mora da stoji vrijeme, jer su vrijeme i mjesto izvršenja krivičnog djela jedan od  osnovnih elemenata svakog krivičnog djela, bez  kog krivično djelo ne postoji”, rekao je Marković. 

Advokat objašnjava da od vremena izvršenja krivičnog djela zavisi koji će se Zakonik primjenjivati i da li je nastupila zastarelost krivičnog gonjena. 

“Zbog toga je samo taj nedostatak  morao da dovede do toga da se predlog za određivanje odbije  i svi osumnjičeni  puste na slobodu, ali i pored toga pritvor je određen”, rekao je advokat.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. 

“To je  za odbranu najpovoljnije, jer saslušanjem dva svjedoka i saučesnika  pritvroski osnov će otpasti”, rekao je Marković.

Branilac osumnjičenih Miloševića i Jovetića, advokat Miloš Vuksanović potvrdio je “Vijestim” da je Podgoričaninu i Baraninu određen pritvor.  

Jovetić, Milošević i Radović uhapšeni su. U istoj akciji policija je osumnjičila Podgoričanku Tanju Raičković (22) i Budvanku  Ivanu Varajić (26)   za stvaranje kriminalne organizacije.

Raičković je ranije uhapšena, a Budvanka u inostranstvu  izdržava zatvorsku kaznu  zbog drugog krivičnog djela.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić sumnjiči ih da su  krijumčarili sintetičke droge sa područja  Srbije u Crnu Goru, prepakivali je u manja pakovanja i prodavali na teritoriji Crne Gore.

Policija je saopštila da je u toj višemjesečnoj akciji zaplijenila  835,75 grama ekstazija, 742,34 grama amfetamina, oko sedam  grama kokaina i 687,75 grama marihuane, pištolj marke „M57“ kalibra  7,62 mm,  83 komada municije istog kalibra i više mobilnih telefona sa aktivnim SIM karticama. 

SDT: Donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv okrivljenih za krijemčarenje i preprodaju droge

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv pet lica okrivljenih za krivična djela- stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Naredbom su obuhvaćeni S.J., A.M.,N.R.,T.R., koji su lišeni slobode 08.02.2017.godine, nakon čega im je određen pritvor do 30 dana. Naredba se odnosi i na I.V. protiv koje se, zbog istih kriminalnih aktivnosti, postupak vodi u Srbiji. Navedena lica okrivljena su da su, u periodu od maja 2015.godine najmanje do 02.03.2016.godine, djelovali kao kriminalna organizacija u Crnoj Gori i Srbiji, čiji je plan bio nabavka sintetičke droge MDMa i amfetamina u Srbiji, radi krijumčarenja i preprodaje u Crnoj Gori, te uzgajanje i proizvodnja marihuane u stanovima, radi dalje prodaje", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Preporučujemo za Vas