Vremeplov: "Toplifikacija je rješenje"

U Vladinom Operativnom programu zaštite pljevaljske, usvojenom 1999, utvrđene su kratkoročne mjere koje su trebale biti realizovane do 2000, a dugoročne mjere zaštite do 2007
53 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja vazduh, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 10.02.2017. 10:28h

Intenzivna eksploatacija prirodnih resursa sa pljevaljskog područja bez preduzimanja mjera zaštite, dovela je do degradacije životne sredine.

Industrijska postrojenja u opštini označena su kao glavni uzročnici zagađenja životne sredine, a prije svih TE Pljevlja, Rudnik uglja, Građevinar i ostali čiji su proizvodni pogoni u blizini gradskog jezgra.

U Vladinom Operativnom programu zaštite pljevaljske, usvojenom 1999, utvrđene su kratkoročne mjere koje su trebale biti realizovane do 2000, a dugoročne mjere zaštite do 2007.

Gradonačelnik Pljevalja Radoman Gogić kazao je da bi se realizacijom tih mjera stanje djelimično popravilo, a posebno ako bi se realizovao projekat toplifikacije grada. Lokalna uprava je, kaže on, još 1998. uradila i platila kompletan projekt toplifikacije i dostavila ga svim nadležnim republičkim institucijama, ali do danas nisu dobili povratnu informaciju.

On je dodao da bi se realizacijom tog projekta u znatnoj mjeri popravilo stanje životne sredine u Pljevlji ma. Ugasilo bi se 40 postojećih kotlarnica i oko 5.000 individualnih ložišta.

Bonus video: