O Trampu i na otvaranju Berlinala

Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda koji će biti uručen 18. februara
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2017. 20:40h

Međunarodni filmski festival - Berlinale počeo je danas u glavnom gradu Njemačke sa političkom konotacijom jer su na otvaranju glumci pomenuli američkog predsjednika Donalda Trampa. Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsjedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici. "Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu", rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.

Festival je otvorio francuski film "Django" o džez gitaristi Djangu Rejnhartu reditelja Etijena Komara (Etienne Comar), muzičaru koji je 1943. bježao od nacista. Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda koji će biti uručen 18. februara, posljednje dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja. Žirijem predsjedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima "Robokap" i "Niske strasti". Na festivalu će biti prikazan i flm "Rekvijem za gospodju J.", u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije "Panorama Specijal".

Ove godine festival, osnovan neposredno poslije Drugog svjetskog rata, ponovo pruža veliko mjesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Njemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medvjeda 2013. za film "Pozicija deteta".

Galerija

Bonus video: