Odbijen zahtjev Crne Gore za izručenje Nemanje Ristića

Crna Gora traži Ristića u cilju krivičnog gonjenja po naredbi o izmjeni i proširenju naredbe o sprovođenju istrage Specijalnog državonog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore
94 komentar(a)
Nemanja ristić, Foto: Facebook
Nemanja ristić, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.02.2017. 17:33h

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu za izručenje srpskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih djela pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine.

Na ovo rješenje suda ne postoji pravo žalbe, ali će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti proslijeđeni Apelacionom sudu u Beogradu na konačnu odluku.

Krivično vanraspravno vijeće suda je 8. februara donijelo rješenje kojim je odbilo kao neosnovanu molbu Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje Ristića, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković, a prenio je Blic.

Crna Gora traži Ristića u cilju krivičnog gonjenja po naredbi o izmjeni i proširenju naredbe o sprovođenju istrage Specijalnog državonog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Donoseći ovu odluku sud u Beogradu je imao u vidu relevantne odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odrebe Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku, kao i odredbe iz Ugovora izručenju državljana između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009.

Na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanih u naredbi crgnogorskog tužilaštva kojom se Ristiću stavlja na teret da je djela izvršio na teritoriji Srbije, sudsko vijeće je odlučilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Ristića po molbi ministarstva pravde Crne Gore.

Viši sud u Kragujevcu je međutim krajem januara usvojio zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine.

Kragujevački sud je donio rješenje kojim je utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića, a na to rješenje njegov branilac je izjavio žalbu o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Kragujevcu.

Bogićević je u ekstradicionom pritvoru, dok je Ristić na slobodi.

Srbija i Crna Gora imaju bilateralni ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: