18 ostvarenja u trci za Zlatnog medvjeda

Direktor ove filmske smotre Diter Koslik rekao je da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažovanog festivala
53 pregleda 0 komentar(a)
Berlinale
Berlinale
Ažurirano: 09.02.2017. 15:20h

U Berlinu danas počinje 67. međunarodni filmski festival - Berlinale na kojem se 18 ostvarenja nalaze u takmičarsku dijelu smotre za nagradu Zlatni medvjed koja će biti dodijeljena 18. februara, posljednjeg dana festivala.

Direktor festivala Diter Koslik rekao je da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci “malo svjetlosti i optimizma u svijetu pogođenom raznim krizama”.

“Napravili smo program dugometražnih filmova rukovođenih temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora”, rekao je Koslik i dodao da će biti prikazano oko 400 filmova.

Posljednji laureat Zlatnog medvjeda je Đanfranko Rosi za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi

Festival će otvoriti francuski film “Đango” o džez gitaristi Đangu Rajnartu režisera Etijena Komara i to će biti svjetska premijera ovog ostvarenja.

Žirijem predsjedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima “Robokap” i “Niske strasti”.

Ove godine festival, osnovan neposredno poslije Drugog svjetskog rata, ponovo pruža veliko mjesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Njemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medvjeda 2013. za film “Pozicija djeteta”.

Festival koji je poznat po angažovanosti na raznim poljima i ove godine će pomenuti aktuelne teme u svijetu, kao što su rastući populizam na Zapadu, izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD i migrantsku krizu.

Glumac Ričard Gir, koga će primiti njemačka kancelarka Angela Merkel, u Berlin donosi temu o Tibetancima.

Festival će kao i prošle godine imati akcije solidarnosti prema izbjeglicama koje su podnijele zahtjev za azil u Berlinu, projekcijom filmova čiji će novac od karata biti namijenjen boljim uslovima u izbjegličkim prihvatnim centrima.

Posljednji laureat Zlatnog medvjeda je italijanski reditelj Đanfranko Rosi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi. Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Film o mladom Karlu Marksu premijerno na Berlinalu

Na Berlinalu se očekuje svjetska premijera igranog filma “Mladi Karl Marks” u režiji cijenjenog dokumentarista Raula Peka. Slavnog pisca “Kapitala” glumi njemački glumac Avgust Diehl.

Karl Marks je nakon pada Berlinskog zida na neko vrijeme izašao iz mode pa su se njegove ekonomske i političke teorije smatrale u društvenom mainstreamu zastarjelima. Ali, situacija se potpuno preokrenula nakon svjetske finansijske krize 2008. koja je pokazala da Marksova djela i te kako imaju relevantnost i u 21. vijeku pa se o njemačkom teoretičaru ponovno počelo masovno pisati.

Interes za Marksa i njegove ideje iz kojih je nastao marksizam podstakle su i snimanje njemačkog filma “Mladi Karl Marks” Raula Peka, koji se bavi mladim danima poznatog revolucionara i opisuje početak njegovog dugogodišnjeg prijateljstva sa Fridrihom Engelsom, s kojim je zajednički napisao “Komunistički manifest”.

Radnja filma započinje 1844. godine, kada je 26-godišnji Marks sa suprugom Dženi živio u pariskom egzilu. Marks je u dugovima i egzistencijalnoj krizi kada upoznaje par godina mlađeg Engelsa, koji mu se na prvi pogled nije pretjerano svidio. Ali, uskoro se između dvojice nadobudnih revolucionara rađa i lično i političko prijateljstvo, čiji je, između ostaloga, rezultat i “Komunistički manifest”.

Marksa u Pekovom filmu glumi August Diehl, Engelsa Stefan Konarske, a ostatak glumačke ekipe čine Viki Krieps, Olivije Gourmet, Mihael Brandner, Aleksander Šir, Hana Stile i Nils Bruno Šmit. Scenario potpisuju Pek i Paskal Bonicer.

Bonus video: