Nikić u Rusiji, tužilaštvo tvrdi da radi za FSB, provjeravaju putovanja sa Mandićem

U tužilaštvu tvrde da su Nikić i Mandić prošle godine zajedno putovali u Beograd, Moskvu i Beč
94 pregleda 69 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2017. 06:59h

Dok u Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da Ananije Nikić radi za rusku obavještajnu službu FSB, u Demokratskom frontu kažu da tu nema misterije jer je on “doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vrijeme protesta 2015. i 2016. godine”, kao i da ga znaju svi vodeći opozicionari.

Tužilaštvo intenzivno provjerava i Nikićev angažman kao prevodioca i sumnjaju da se Nikić predstavljao kao fikser za razne medije da bi prikrio navodnu obavještajnu djelatnost. “Jer je saradnik ruske obavještajne službe FSB i za njihove potrebe vrbovao je ljude u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji”, rekao je izvor blizak istrazi.

Tužilaštvo utvrđuje od kada je on prevodilac političkim partijama, na osnovu kojeg ugovora, na kojim zvaničnim sastancima je prevodio, gdje su dokazi o njegovom angažovanju, ko mu je i na koji naćin plaćao honorare, da li ima sertifikat da je prevodilac.

U tužilaštvu tvrde da su Nikić i Mandić prošle godine zajedno putovali u Beograd, Moskvu i Beč.

Sagovornik “Vijesti” rekao je da su za neka od tih putovanja imali vezane avionske karte, a da je putovanja finansirala Mandićeva stranka.

Mandić je prije nekoliko dana odbio da govori o Ananiju Nikiću za “Vijesti”, rekavši da će to reći u intervjuu drugom mediju.

Član Predsjedništva DF-a Milan Knežević prekjuče je kazao da nema nekavih mističnih veza te političke grupacije sa Ananijem Nikićem. “(On) nije nikakva nepoznata ličnost ili neki tajni operativac, već čovjek kog odlično znaju svi vodeći opozicioni političari u Crnoj Gori koji su se sretali sa njim, jer je on čovjek koji je doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vrijeme oktobarskih i septembarskih protesta 2015. godine i 2016. godine”, kazao je Knežević.

U tužilaštvu tvrde da se Nikić nalazi u Rusiji, gdje je otišao početkom novembra prošle godine.

Bonus video: