Čađenović u martu Nikića vozio za Beograd automobilom Skupštine?

Čađenović je navodno vozio Nikića službenim automobilom Skupštine 3. marta, a zajedno su se istim vozilom vratili 5. marta ujutro
146 pregleda 37 komentar(a)
Mihailo Čađenović, Foto: Facebook
Mihailo Čađenović, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.02.2017. 06:55h

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) tvrde da imaju dokaze da vozač Andrije Mandića dobro poznaje Podgoričanina Ananija Nina Nikića, iako je Mihailo Čađenović na saslušanju kod Milivoja Katnića to negirao.

“Vijesti” nezvanično saznaju da SDT provjerava i prirodu zajedničkih putovanja lidera Nove i Nikića tokom 2016.

Čađenović je uhapšen prekjuče, a nalog za lišavanje slobode izdat je i za Nikića. Osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije, a u vezi sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Čađenović, kome je juče određen pritvor do 30 dana, negirao je optužbe na saslušanju pred Katnićem.

Sudija za istragu Miroslav Bašović odredio mu je pritvor, zbog opasnosti uticaja na saokrivljene.

“Sud nalazi da postoje osnovi sumnje koja je navedena u naredbi za proširenje istrage”, kazao je branilac Čađenovića, advokat Slobodan Smolović.

Demokratski front optužio je Katnića da preko navodne uloge Čađenovića i Nikića, želi da vrh te političke grupacije poveže sa dvojicom Rusa koje je osumnjičilo kao organizatore pokušaja državnog udara na dan izbora, preko izazivanja haosa ispred zgrade parlamenta, uključujući i hapšenje i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

DF optužuje glavnog specijalnog tužioca i da učestvuje u režiranju kompletne priče, čiji je navodni cilj bio da se pomogne DPS-u da pobijedi na izborima, a čitava opozicija bojkotuje parlament dok afera ne dobije sudski epilog.

“Vijestima” je u tužilaštvu nezvanično rečeno da imaju dokaze koji ukazuju da su Čađenović i Nikić više desetina puta komunicirali telefonom i da su putovali zajedno u martu prošle godine u Beograd.

Čađenović je navodno vozio Nikića službenim automobilom Skupštine 3. marta, a zajedno su se istim vozilom vratili 5. marta ujutro.

Međutim, kada je tužilac pokazao Čađenoviću Nikićevu fotografiju, on je navodno kazao da ga nikad nije vidio, rekavši da je samo vozač i da ne obraća pažnju koga vozi, rekao je “Vijestima” izvor blizak istrazi.

Bivši obavještajac srpske policije Slavko Nikić javno je govorio da je njegov prezimenjak iz Podgorice prošlog proljeća dolazio u Beograd sa “lažnim Rusom” i da su tražili od njega da učestvuje u akciji koja je u interesu Rusije i Srbije, a koja će ustalasati Crnu Goru.

Ispričao je da je taj zadatak odbio, jer nije vjerovao da lažni Rus zaista radi sa FSB.

U prvom razgovoru sa novinarima, kazao je da je snimio automobil kojim su pregovarači došli u Beograd i kazao da podgoričke registracije pripadaju jednoj građevinskoj firmi.

U drugom intervjuu, saopštio je da je do njega došla informacija da je to zapravo vozilo Andrije Mandića.

Šef poslaničkog kluba DF Milutin Đukanović juče je kazao da Čađenović po njegovom odobrenju upravlja skupštinskim vozilom 'reno fluens', ali da taj automobil nema veze sa onim koji je pominjao Slavko Nikić .

“Mihailo Čađenović po mom odobrenju upravlja vozilom i nikada na put ne kreće bez mog odobrenja ili odobrenja nekoga iz rukovodstva DF-a. Prema tome, ne postoji nikakva njegova pojedinačna i samovoljna radnja vezana za odlazak na bilo koju adresu, a da ona nije prethodno odobrena. Vozilo koje je pominjao izvjesni Slavko Nikić i čiji je broj registarske tablice pažljivo iščitao novinaru u svom prvom oglašavanju kao veoma važan i ključni podatak sa kojim raspolaže, naravno nema registarske tablice PG CG 57*”, saopštio je juče Đukanović.

Rekao je da odgovorno tvrdi da nije bilo nikakvih zloupotreba niti samovoljnih radnji Čađenovića i da zato “navodnu 'zaštitu'' od bivšeg udbaša Slavka Nikića doživljavamo kao ključno uporište za Katnićeve konstrukcije”.

“Pošto je propala namjera o povezivanju DF-a sa lažnim državnim udarom i 'teroristima' od 16. oktobra, Katnić sada na sve načine pokušava da i izvjesnog Popova sjedne u naše auto i tako ga poveže sa DF-om”, konstatovao je Đukanović.

Funkcioner pokreta URA Neđeljko Rudović ocijenio je kao uvod u diktaturu činjenicu da svaki građanin Crne Gore može biti uhapšen i proglašen zavjerenikom na osnovu tvrdnji nekog bivšeg pripadnika tajne službe.

“Zahtijevamo da specijalni tužilac predoči javnosti dokaze, na osnovu kojih je uhapšen i poslat u pritvor Mihailo Čađenović”.

Rudović je ocijenio da je za građane koji žele da žive u slobodnom društvu, neprihvatljiv progon političkih neistomišljenika i neosnovano pritvaranje.

“Nije dovoljno osloniti se na tvrdnje penzionisanog pripadnika službe bezbjednosti iz Srbije, nego te tvrdnje moraju biti provjerene i dokumentovane. U suprotnom, sve liči na još jednu ujdurmu i loš scenario onih koji iza kulisa rade za centre moći”.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva saopštili su juče da su proširili Naredbu za spovođenje istrage u predmetu koji se odnosi na krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Naredba za spovođenje istrage proširena je za Čađenovića i Ananija Nikića.

“Proširivanjem Naredbe, istraga Specijalnog državnog tužilaštva u ovom predmetu obuhvata 23 lica”, piše u saopštenju.

U proširenoj naredbi Specijalnog tužilaštva o sprovođenju istrage, piše da su Rusi Eduard Vladimirovič Shirokov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Prema tim navodima, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata bi se sukobila sa policijom a bila bi pod kontrolom bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci nijesu otkrili, odnosno saopštili.

Bonus video: