“Medeja, semioklazam" premijerno u Zetskom domu

Predstavu je režirao hrvatski reditelj Branko Brezovec po drami crnogorskog pisca Ljubomira Đurkovića
93 pregleda 0 komentar(a)
“Medeja, semioklazam”, Foto: Zetskidom.me, Zetskidom.me
“Medeja, semioklazam”, Foto: Zetskidom.me, Zetskidom.me
Ažurirano: 08.02.2017. 18:14h

Medeja , semioklazam, koprodukcija zagrebačkog Kazališta Eurokaz i Kraljevskog pozorišta sa Cetinja svoje premijerno izvođenje u Crnoj Gori imaće večeras u Zetskom domu u 20 sati. Ovu predstavu, koja je svoju zagrebačku premijeru imala 19. novembra, režirao je hrvatski reditelj Branko Brezovec, po drami crnogorskog pisca Ljubomira Đurkovića, objavljenoj 2015. godine u sklopu triologije Grci. U predstavi uloge su povjerene crnogorskim i hrvatskim glumcima: Ani Vučković, Milošu Pejoviću, Aleksandru Raduloviću, Žarku Potočnjaku, Petri Težak i Suzani Brezovec.

“Već se iz podnaslova ovog Đurkovićevog djela iščitava temeljni postupak iznenađenja, koji se ostvaruje obrtanjem očekivanih situacija i uobičajenih odnosa, te suprotstavljanjem samorazumljivom i prirodnom, a zapravo (prikriveno) nametnutom poretku stvari. Medeja u Đurkovićevoj interpretaciji nije prevarena osvetnica i patološki ljubomorna žena, već je supruga i majka koja brine o svojoj budućnosti i budućnosti svoje porodice, iako se ne bi reklo da nema i nekih političkih ambicija. Upravo ona predlaže Jasonu da prihvati Kreontov poziv da oženi njegovu kćer Glauku te on, pod uticajem svoje višestruko sposobnije i mudrije supruge, pristaje na taj pragmatičan čin u borbi za prijesto”, navodi se u zvaničnoj najavi.

“ Medeja ima tu aktuelnost, zato što dolazi iz varvarskih zemalja, ono što imamo danas u Evropi. Ona kao varvarka želi se prilagoditi zapadnom svijetu ulazeći u njega, iz Sirije, ili ući i infiltrirati se, i uništiti evropsku civilizaciju. Imamo tri Medeje u predstavi, jedna se želi prilagoditi helenskom društvu, jedna koja želi doći na vlast želeći uništiti našu kulturu i društveni poredak, a treća Medeja je ona koja najviše liči i koja je dosta staromodna i pokušava se izborit za neka svoja mitska prava“, kazao je reditelj Branko Brezovec.

Predstava Medeja , semioklazam imala je svoju zagrebačku premijeru u novembru, a od tada i sedam izvođenja. Specifična scenografija, smještanje scene u jednu prostoriju zagrebačkog Kazališta Eurokaz i uzak krug gledalaca koji broji tek 20 osoba, čine ovu predstavu specifičnom. Intenzivan i nesvakidašnji doživljaj koji najavljuje ekipa predstave potvrdile su i reakcije publike u Zagrebu.

“Uništavanje značenja daje zanimljivost jer vas sve vrijeme uzbuđuje, a u Zagrebu se to dešava u prostoru Eurokazovog ureda, stanu tu i glumci i publika, malo je publike, predstava je ekskluzivna, kapitalizam je eskluzivan, baš nas briga za masovnu kulturu. Šalim se... nemate ništa protiv da budete stiješnjeni, da imate osjećaj pozitivne klaustrofobije i osjećaj jedne velike umjetničke agresije. U Zagrebu je to prošlo vrlo lijepo, taj ured koji smo prenijeli na scenu, činiće se kao nesvakidašnji događaj“, kazao je Branko Brezovec.

Reprizna izvođenja predstave “ Medeja , semioklazam” biće 9. i 10. februara.

Hrvatsko-crnogorski spoj u procesu nastajanje predstave

Hravtsko i crnogorsko pozorište, hrvatski reditelj i crnogorski pisac, pomiješali su i glumce iz ove dvije zemlje u procesu nastajanja predstave. Ana Vučković, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Marija Šegvić, Žarko Potočnjak i Suzana Brezovec u komplikovanom procesu nastajanja predstave u potpunosti su se razumjeli, bogatiji za jedno veliko iskustvo.

“Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi sa mladim crnogorskim umjetnicima. Izuzetno dobro su se uklopili u sistem rada Branka Brezovca koji nije jednostavan, nadamo se velikom umjetnčkom rezultatu. Bila je ovo velika i uspješna saradnja. Publika je reagovala pozitivno. Stalno pitamo kada ćemo ponovo igrati. Burno je ispraćeno svako izvođenje”, kazala je Suzana Brezovec, hrvatska glumica.

“Igram lik Klita, koji je u suštini Ljubov lik, nije vezan za Euripidovu Medeju, on je pisac, hroničar, postavljen kao jedan od ključnih likova. Bogatiji sam za jedno veliko iskustvo. Semioklazam, kao naslov, bio je dio našeg rada, rušili smo svaki smisao, da bi ga na kraju opet napravili. Glumci su sjajno sarađivali, bili smo tim od početka. Cilj je da publika osjeti neku vrstu katarze, očekujem pozitivne utiske od publike i na Cetinju“, kazao je crnogorski glumac Miloš Pejović o saradnji sa zagrebačim kolegama.

Bonus video: