Herceg Novi: Posjetioci će moći da vide kako je nekada izlgedala Kanli Kula

Projektom su obuhvaćene tvrđave Sv. Mihovila u Šibeniku, tvrđava Klis u Klisu, Vranduk u Zenici i Kanli Kula u Herceg Novom
82 pregleda 0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.02.2017. 14:41h

Kanli Kula će biti dio takozvanog „kulturnog 3D mappinga“, koji između ostalog, uključuje i novu ponudu – “pametne naočare” kroz koje će posjetici moći da vide i iskuse kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena, kao i moderni audio vodič.

Aktivnosti će se ralizovati u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora: “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima” u kojem je partner Opština Herceg Novi

Projektom su obuhvaćene tvrđave Sv. Mihovila u Šibeniku, tvrđava Klis u Klisu, Vranduk u Zenici i Kanli Kula u Herceg Novom.

“Cilj projekta je razvoj i unapređenje postojeće turističke ponude, kroz inovativan pristup i upotrebu digitalnih sadržaja. Tvrđave, kao kulturno-istorijsko nasljeđe neprocjenjive vrijednosti, oživjeće na održiv način, objasnili su iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju”, saopšteno je iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.390.728 eura, od čega je za opštinu Herceg Novi opredijeljeno 213.373 eura.

Turska tvrdava Kanli-kula - "krvava kula" predstavlja dio fortifikacionog sistema Starog grada Herceg Novog i svojom veličinom i položajem dominira nad njim.

Ne zna se tačno vrijeme gradnje Kanli kule , ali se pretpostavlja da je počeo još u srednjem vijeku. Konačni oblik tvrđavi dali su Turci, dok su Mlečani, nakon zauzeća Herceg Novog, izvršili određene popravke jer je tvrđava u ratu bila znatno oštećena.

Kanli-kula se prvi put u pisanim dokumentima pominje sredinom 17. veka kod turskog putopisca Evlije Čelebije koji je u Herceg Novi stigao iz Dubrovnika.u maju 1664 godine.

Na kuli je 1965. godine izgrađena Ljetna pozornica koja je rekonstruisana nakon razornog zemljotresa 1979. Godine, kada je sanirala i tvrđava. Stručnjaci Uprave za zaštitu spomenika culture upozoravaju da je potrebno izvršiti geomehanička istraživanja, a potom i elaborate statičke sanacije tvrđave.

Bonus video: