Vremeplov: U Podgorici nelegalno 20.000 kuća

"Netačno je da su građevinske dozvole skupe, jer se taj iznos dobije kada se troškovi izgradnje kompletne infrastrukture, podijele sa brojem planiranih objekata na tom području"
0 komentar(a)
novine, Foto: Shutterstock.com
novine, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.02.2017. 11:55h

U Podgorici prema ima oko 20.000 nelegalno izgrađenih kuća i većina njih biće uklopljena u sanacione urbanističke planove, a rušenje će bi ti neophodno samo ako se one na laze na trasi infrastrukturne mreže, rekao je sekretar za urbanizam Vasilije Đukanović.

"Netačno je da su građevinske dozvole skupe, jer se taj iznos dobije kada se troškovi izgradnje kompletne infrastrukture, podijele sa brojem planiranih objekata na tom području. Ako pretpostavimo da bi vrijednost građevinske dozvole bila oko 5.000 njemačkih maraka, legalizacijom objekata Opština bi dobila 100 miliona njemačkih maraka sa kojim bi se gradila nedostajuća komunalna infrastruktura. Kada se sanacionim planovima obuhvati i uzurpirano državno zemljište lokacije će se prodavati na javnom konkursu, a oni koji su na njemu izgradili objekat imaće pravo preče kupovine", kazao je on i ponovio da Opština neće dozvoliti izgradnju novih objekata bez građevinske dozvole, nadogradnju objekata mimo urbanističkih dozvola i uzurpaciju državnog zemljišta.

Bonus video: