Razlog za visok krvni pritisak možda leži u vašim crijevima

112 pregleda 0 komentar(a)
Krvni pritisak, Foto: Shutterstock
Krvni pritisak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2017. 13:14h

Američki naučnici otkrili su da mikroorganizmi koji žive u crijevima pacova igraju ulogu u razvoju povišenog krvnog pritiska kod tih životinja.

Naučnici sa Bejlor koledža medicine proučavali su dvije grupe životinja od kojih je jedna imala normalan krvni pritisak, a druga povišeni.

Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su dobili antibiotik deset dana kako bi se smanjila normalna crijevna flora. Nakon toga usadili su crijevni sadržaj s 'hipertenzijskim' mikrobima pacovima s normalnim pritiskom, a normalne mikroorganizme onima s povišenim.

Naučnici su utvrdili da se kod grupe koja je tretirana 'hipertenzijskim' mikroorganizmima razvio povišeni krvni pritisak, dok se kod hipertenzijske grupe tretirane normalnim mikroorganizmima postiglo tek djelimično smanjenje krvnog pritiska.

To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati uticaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog pritiska kod ljudi, kao i da bi hrana s probioticima mogla da ima umjereno pozitivni učinak na krvni pritisak, zaključuju naučnici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Physiological genomics”.

Bonus video: