Advokat: Jovu Martinoviću povrijeđeno pravo na odbranu

Prvooptuženi Duško Martinović i juče ponovio da je samo on švercovao drogu, te da nije stvarao kriminalnu organizaciju
182 pregleda 1 komentar(a)
Jovo Martinović, Mitar Mugoša, Foto: Savo Prelević
Jovo Martinović, Mitar Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2017. 19:03h

Advokat Mitar Mugoša u nastavku suđenja novinaru Jovu Martinoviću, optuženom za učešće u švercu marihuane, tražio od suda ili tužioca da objasne konkretno koju je to “odgovarajuću aplikaciju” ugradio na mobilni telefon okrivljenom Dušku Martinoviću. Osim toga, Mugoša je istakao da je Martinoviću povrijeđeno pravo na odbranu...

“U naredbi za sprovođenje istrage piše da je Jovo Martinović sa NN licem kontaktirao radi prodaje droge, dok se okrivljeni Jonuz Hadžibeti tek pominje u optužnici. Za to smo saznali na glavnom pretresu. Odbrana nikada nije dobila rješenje o proširenju istrage, čime je povrijeđeno pravo na odbranu okrivljenom Martinoviću. Nismo uopšte učestvovali u postupku nakon što je istraga proširena, a za to smo saznali tek na glavnom pretresu”, istakao je advokat Mugoša.

Suđenje Dušku Martinoviću i ostalim okrivljenim juče je pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Vesna Pean, počelo iznova, jer je u međuvremenu optužnica protiv Jonuza Hadžibetija stupila na pravnu snagu, i postupak u odnosu na ovog okrivljenog je ranije bio razdvojen.

Advokat Mitar Mugoša kazao da sud i tužilac uskraćuju novinaru pravo na pravično suđenje

Okrivljeni Duško Martinović je ponovio svoju odbranu i istakao da prihvata krivicu, te da je on jedini krivac. Dodao je da ne prihvata da postoji kriminalna organizacija gdje je on šef, a ostali okrivljeni da su članovi te kriminane organizacije. Okrivljeni Igor Vušurović takođe je rekao da nije kriv, niti da je znao da je se u “mazdi” prevozila droga.

I ostali optuženi Vaso Perović, Branka Stanišić, Milan Marić, Marko Šaković i Jovo Martinović su kazali da ne priznaju krivicu i da nisu krivi.

Specijalni tužilac Mira Samardžić saglasila se sa predlogom advokata Borislava Radovića da se ukine pritvor okrivljenom Vušuroviću, jer je naš državljanin, te ako sud odluči da mu ukine pritvor, da se odredi i mjera nadzora.

Vijeće sudije Pean je ukinulo pritvor Vušurovuiću, uz obavezu da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja policiji i da sudu preda pasoš.

U optužnici se pored ostalog navodi da nakon što je Duško Martinović sa Momčilom Vujačićem dogovorio nabavku kilogram i po heroina i kilogram „smješe“ za miješanje sa drogom, te da za ovu drogu iz Hrvatske dođe Drožđan, Duško je zatim angažovao Dejana Jablana da za njega kupi kilogram heroina. Potom je Jablan preko Željka Vujovića ugovorio kupovinu ove droge sa okrivljenim Zlatkom Romanovićem. Vujović je tražio od Romanovića da mu nabavi kilogram heroina za 10.000 eura, dok je kilogram „smješe“ Maljota Đurašević predao Dušku M., u blizini lokala „San Francisko“ u Podgorici. Početkom juna 2015., okrivljeni Duško Martinović je sa Momčilom Vujačićem ugovorio kupovinu kilograma kokaina i prenos u Hrvatsku, koji je u Crnu Goru poslao Franja Katavića i Stjepana Krezića, za preuzimanje kokaina od Martinovića.

Suđenje se nastavlja 20. februara saslušanjem svjedoka.

Kod Hadžibetija nije bilo droge

Optuženi novinar Jovo Martinović je juče odgovarajući na na pitanja advokata Save Kostića, branioca okrivljenog Januza Hadžibetija, kome se sudi u odsustvu, pojasno:

“Nikada kod Hadžibetija nisam vidio drogu. Pričao mi je da je još ranije osuđen na dvije godine zatvora za šverc droge , te da je obrukao familiju i da to nikada više ne bi uradio”, pojasnio je Martinović, koji je posle Nove godine pušten iz pritvora gdje je proveo godinu i četiri mjeseca.

Bonus video: