Objavljeno svjedočanstvo Jevrema Bjelice o ruskoj književnosti

Izbor tekstova iz sedam knjiga Bjelice, nastalih od 1983. do 2009, pripremila je dr Tatjana Jovović
152 pregleda 0 komentar(a)
Jevrem Bjelica
Jevrem Bjelica
Ažurirano: 07.02.2017. 18:11h

Iz štampe je izašla knjiga “Ogledi o ruskoj književnosti XIX vijeka“ dr Jevrema Bjelice, koju je pripremio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, a u pripremi je i druga knjiga koja će obuhvatiti ruske pisce XX vijeka. Izbor tekstova iz sedam knjiga Jevrema Bjelice, koje su nastale u periodu od 1983. do 2009. godine, pripremila je dr Tatjana Jovović, vođena, kako je istakla, njegovim “tragom ruskog litararnog koda“.

U prvom tomu nalaze se ogledi o “rodonačelniku ruske književnosti svjetskog formata” Aleksandru Sergejeviču Puškinu, o buntovniku i prognaniku Ljermontovu, o suptilnom poeti Fjodoru Tjutčevu, o Njekrasovoj poetici, o igrama Gogoljevog umjetničkog duha, o književno-umjetničkim odrednicama u djelima Gončarova, o sjaju Turgenjevljevog artizma, o psihoanalitičkoj tematici u romanima Dostojevskog, o Tolstoju, kao književniku i misliocu, o tematskom rasponu Čehovljevih djela, o “dramskom piscu za sva vremena“ Ostrovskom i satiri Saltikova-Ščedrina.

“Iz ugla istorije i teorije književnosti način pisanja dr Jevrema Bjelice predstavlja dragocjeno i zanimljivo svjedočanstvo o načinu na koji se pristupalo izućavanju ruske književnosti i izvorima koji su bili dostupni i popularni u određenom vremenskom periodu. Taj pristup, već i sa naše vremenske distance, poprima jednu egzotično-nostalgičnu notu“, zapisala je Jovović.

Bjelica je rođen u Donjim Crkvicama, u nikšićkoj Opštini, a Filozofski fakultet, smjer ruski jezik i književnost, završio je u Skoplju, gdje je i odbranio doktorski rad “Tradicija i novatorstvo u poeziji Roberta Roždestvenskog, Evgenija Jevtušenka i Andreja Voznesenskog“. Ruski jezik i književnost specijalizirao je u Moskvi. Objavio je više od 250 stručnih i naučnih radova, od čega 225 o ruskim, i više od 30 o savremenim crnogorskim piscima. U periodu od 1983. do 2009. godine Bjelica je objavio sedam knjiga-ogleda o velikanima svjetske književnosti u kojima je obradio 44 ruska književnika, a oglede je književna kritika veoma pohvalno ocijenila.

“Teško je zamisliti da je uglađeni intelektualac koji je bio jedna od ikona glavnog podgoričkog bulevara, potekao iz kamenitih i zabačenih Crkvica u kojima nije bilo ni struje, ni asfalta. Ali to mu nije bilo prepreka da nađe put ka svijetu i da na Univerzitetu 'Lomonosov' sprema doktorsku disertaciju”, riječi su dr Tatjane Jovović, sa katedre za ruski jezik na nikšićkom Filološkom fakultetu.

Kako je istakla, strast Jevrema Bjelice bili su pisanje i čitanje, a njegov prozor u svijet bili su ruski pisci.

“Govorio je da mu fali vremena da čita, iako mu je knjiga uvijek bila na dohvat ruke“, zapisala je Jovovićeva.

Bjelica, koji je preminuo 2012. godine, bio je član Društva za primjenjenu lingvistiku Crne Gore, kao i Društva književnika Crne Gore. Zastupljen je u “Leksikonu crnogorske kulture” i leksikonu “Ličnosti crnogorske prosvjete”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Bonus video: