Foto priča: Ulan Bator ili sjever Crne Gore?

"Bila sam tri puta trudna, i izgubila sva tri djeteta. Kad opet zatrudnim moraću da idem na selo zbog svježeg vazduha kako bih mogla da iznesem porođaj",
103 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2017. 19:13h

Zimskim jutrima Setevdorj Mjagmartsogt se budi u oblaku toksičnog smoka koji pokriva njegov kraj u mongolskoj prijestonici Ulan Bator gdje je kvalitet vazduha među najgorim na svijetu.

Zagađenje je nerijetko gore od onog u, po smogu čuvenom, Pekingu, a glavni izvor su hiljade dimnjaka na kućama koje se griju na ugalj i drva, a oni siromašni se često tokom brutalnih zima okreću i paljenju smeća.

"Zbog zagađenja vazduha nam se pogoršava zdravlje", priča Setevdorj Rojtersu.

"Kad moja najmlađa djeca idu u vrtić svake nedjelje se razbole, sve zbog zagađenja..."

Emisija štetnih čestica poznatih pa PM2.5 je išla i do 855 mikrograma po metru kubnom prošlog mjeseca. Za poređenje, u Pekingu je u isto vrijeme iznosilo 70 mikograma.

To nije ni rekord jer su očitavanja išla i do preko hiljadu mikrograma, a prihvatljivi standard je od 20 do 25 mikrograma.

Oko 80% smoga se proizvodi iz siromašnih "ger" okruga, naselja sa tradicionalnim šatorima koji su se proširili na ivicama grada.

Mnogi stanovnici su bivši stočari koji su se preselili bliže gradu nakon što su im krda uništile oštre zime koje su sve češće zbog klimatskih promjena.

Temperature se spuštaju i do 40 stepeni ispod nule, a stanovnici "gera" nemaju pristup državnoj mreži za grijanje pa nalaze načine da se ugriju.

Organizovani su i protesti zbog vladine nemogućnosti da se izbori sa ovim problemom.

"Bila sam tri puta trudna, i izgubila sva tri djeteta. Kad opet zatrudnim moraću da idem na selo zbog svježeg vazduha kako bih mogla da iznesem porođaj", priča Otgontuja Baldandorj.

Pljevlja među najzagađenijim evropskim gradovima

Problemi koje imaju Mongoli nisu nepoznati građanima Crne Gore, naročito onima iz Pljevalja, jednog od najzagađenijih evropskih gradova.

Procjene sa kraja 2014. su govorile da skoro 11 hiljada godišnje umre prerano u Crnoj Gori zbog lošeg kvaliteta vazduha.

Mjerenja sa kraja januara su natjerala i Agenciju za zaštitu životne sredine da se oglasi i upozori Pljevljake da zbog ogromnog zagađenja ne otvaraju prozore.

Koncentracija sumpor dioksida u 16, 18 i 19 časova bila je iznad granice upozorenja koja iznosi 500 miligrama po metru kubnom. Najveća koncentracija izmjerena je u 16 časova i iznosila je 558,8 mikrograma. U dužem vremenskom periodu izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu, što dodatno utiče na veoma loš kvalitet vazduha u urbanoj zoni Pljevalja", saopšteno je tada.

Milorad Mitrović je kazao ranije da je 13. januara izmjereno 845.6 mg/m3 čestica PM10, dakle sedamnaest puta više, ili 1.700 odsto iznad granica maksimalno dozvoljene koncentracije.

Galerija

Bonus video: