Vemić oslobođen optužbi da je na prevaru uzimao novac od djece

Njega je u decembru 2011. godine 13 roditelja iz Plužina, nakon festivala u Pragu, prijavilo da je malverzacijama na račun njihove djece zaradio 3.400 eura
132 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Vemić, Foto: Facebook.com
Nikola Vemić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 07.02.2017. 12:06h

Nakon pet i po godina završen je sudski spor kojim je Nikšićanin Nikola Vemić, direktor Plesnog kluba "Alemana", tražio da se odluka disciplinske komisije Plesnog saveza Crne Gore (PSCG) da njegov klub isključi iz PSCG, a njega doživotno diskvalifikuje, povuče.

Njega je u decembru 2011. godine 13 roditelja iz Plužina, nakon festivala u Pragu, prijavilo da je malverzacijama na račun njihove djece zaradio 3.400 eura. Reagujući na tu prijavu disciplinska komisija PSCG je donijela pomenute odluke, koje je Osnovni sud u Podgorici, a zatim i Viši sud, proglasio nezakonitim, a Plesni savez obavezao da na ime troškova parničnog postupka Vemiću isplati 2.906 eura.

U međuvremenu je državno tužilaštvo protiv tadašnjeg direktora Saveza Jovice Nikolića podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio prevaru.

"Postupak je bio dugotrajan, međutim pravda je spora ali dostižna. Od prvog momenta je bilo očigledno ko je uzeo novac. To je Jovica Nikolić koji je izbjegavao ročišta kako bi postupak što duže trajao", kazao je Vemić i pokazao račun na kome stoji da je za takmičenje u Pragu 2.500 eura uplaćeno Plesnom savezu.

Račun je potpisao Nikolić.

Roditelji su Vemića optužili da je zloupotrebljavao iznos kotizacija za brojna takmičenja, a da je samo od kotizacije za takmičenje u Pragu i od kazne zbog toga što su djeca navodno narušila noćni mir u hotelu zaradio 3.400 eura, kao i da je ta zarada vjerovatno i veća, ako se uzmu u obzir druga takmičenja.

"Ti roditelji su ostali dužni turističkoj agenciji "Sky tours" 6.500 eura koje ni do danas nijesu platili. Rekli su da će to uraditi nakon okončanja sudskog spora pa ih molim da tu uplatu izvrše jer je ta Agencija bila više nego korektna i vodila računa o njihovoj djeci. Zahvaljujem se roditeljima djece iz Šavnika i Žabljaka koji su, i pored pritisaka roditelja iz Plužina i pojedinaca, ostali na mojoj strani do okončanja presude", kazao je Vemić.

Prema njegovim riječima "borba" još uvijek nije završena, jer kada njegov klub bude vraćen u Plesni savez, a njemu ukinuta diskfalifikacija, namjerava da stvari, kako je kazao, do kraja izvede na čistac.

"Pokrenuću postupak prema svim plesnim klubovima u Crnoj Gori i Ministarstvu sporta da se rasformira Plesni savez koji drže dva brata, dva kuma, sestra, zet i lični Nikolićev prijatelj, što mogu potvrditi i ostali plesni klubovi. Godinama je bila monopolizacija Plesnog saveza i vrijeme je da se to više prekine. Zbog toga je ples u Crnoj Gori skoro ugašen", kazao je Vemić.

Nikolić: Vemić račun izvukao na nepošten način

Jovica Nikolić je kazao "Vijestima" da je pomenuti račun Vemić izvukao na nepošten način i da svako ko se bavi plesom zna da se kotizacija ne uplaćuje Plesnom savezu nego organizatoru takmičenja.

"Tužilaštvo nije provjeravalo navode i samo je na osnovu tog papira podiglo optužnicu. Već četiri godine pokušavam da skinem ljagu sa mene. Osnovni sud je presudio u moju korist, ali je Viši sud vratio na ponovni postupak i očekujem da se konačno sve to završi", kazao je Nikolić.

Nakon podizanja optužnice, kako je kazao, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Saveza, ali su ga svi klubovi vratili nazad.

"U oktobru prošle godine sam ponovo podnio ostavku jer je moja misija završena. Uspio sam da unaprijedim i ujedinim Savez. Žao mi je samo što ispadoh žrtveno jagnje, ali brzo ću dokazati da sam bio u pravu. Naša jedina greška je bila što nikada nijesmo imali disciplinsku komisiju, jer nikada nije ni bilo potrebe za to, pa odluku o isključenju kluba i diskvalifikaciji Vemića nijesmo obrazložili", kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima Savez ima pisane dokaze da je Vemić na takmičenju u Atini naplatio mnogu veću kotizaciju od svojih članova od one propisane, da je to isto uradio za takmičenja U Mariboru, Baru, Cetinju, Pragu, da krojačici iz Nikšića koja je šila kostime za plesne parove “Alemana” nikad nije uplatio dogovorenu cijenu.

"Jasno vam je zašto se Plesni savez Crne Gore ograđuje o djela Nikole Vemića i ne želi da ples, kao ugledni i plemeniti sport, predstavljaju ovakvi ljudi. Od svog osnivanja do danas nikada nijesmo imali slučaj u kome je zasjedala disciplinska komisija te da je ista odlukom pokušala da ga spase privođenja i tužilaštva", kazao je Nikolić i dodao da ako klub ili Vemić izraze želju za učešćem u PSCG pokrenuće novi disciplinski postupak u toku koga će priložiti sva pomenuta dokumenta.

Bonus video: