Krivokapić: Poslanici DF-a nijesu pominjali da će primijeniti nasilje

Krivokapić je u Višem sudu pred sudijom Vladimirom Novovićem koji sudi ovaj proces, rekao da u principu poslanici ulaze na glavni ulaz u Skupštinu Crne Gore, do je on kao predsjednik i potpredsjedinici ulazili na sporedni ulaz iz Njegoševe ulice
64 pregleda 56 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2017. 14:04h

Ranko Krivokapić, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore svjedočio je danas u nastavku suđenja poslanicima DF-a Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću, optuženi za nasilnu promjenu ustavnog uređenja na prošlogodišnjim oktobarskim protestima.

Krivokapić je rekao da je u noći 24. oktobra 2015. godine, telefonom razgovarao sa Andrijom Mandićem I Brankom Radulovićem, potpredsjednikom Skupštine.

“U tom razgovoru oni nijesu ni slučajno pominjali da će primjeniti nasilje, niti prema meni, niti da će me nasilno svrgnuti sa vlasti”, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje advokata Nikole Bulatovića, branioca okrivljenih.

Krivokapić je u Višem sudu pred sudijom Vladimirom Novovićem koji sudi ovaj proces, rekao da u principu poslanici ulaze na glavni ulaz u Skupštinu Crne Gore, do je on kao predsjednik i potpredsjedinici ulazili na sporedni ulaz iz Njegoševe ulice.

“Poslanici ste 24 časa i nemaju radno vrijeme. Poslanici mogu da uđu u Skupštinu Crne Gore u svako doba jer je to njihov radni prostor. Telefonom sam razgovarao sa potpredsjednikom Skupštine Brankom Radulovićem i Andrijom Mandićem. Branko je tražio da omogućim ulaz u Skupštinu Crne Gore, njemu i ostalim poslanicima DF-a, kao i Jelisaveti Kalezić, koja je nezavisna poslanica. Slične sadržine je bio razgovor i sa Mandićem. Predložio sam da zajedno uđemo na takozvana mala vrata to je sporedni ulaz u Skupštinu iz Njegoševe ulice. Taj sporedni ulaz se nekoliko sedmica koristio za ulaz zbog barikada ispred Skupštine. Oni su odbili to jer im nije bilo prihvatljivo. Rekao sam da ću doći i pokušati da sredim to da poslanici uđu u Skupštinu na glavni ulaz. Preko svog šefa obezbjeđenja rekao sam da ću doći u Skupštinu, jer su ulice bile zatvorene za saobraćaj. Kada sam izašao iz stana i nalazio se ispred zgrade čuo sam detonacije. Obaviješten sam da je bačen suzavac i da ne mogu ići dalje. Odustao sam od tog puta i vratio se kući” kazao je on.

Andrija Mandić: Ranko Krivokapić je govorio potpunu istinu

“Ranko Krivokapić je govorio potpunu istinu I da je optužnica njegovim svjedočenjem raznesena u paramparčad. Ono što je bitno, jeste da su poslanici 24 časa, da mogu da ulaze i izlaze iz Skupštine kada god oni procijene. Funkcija poslanika je specifična funkcija. To nije radno mjesto gdje vas neki generalni sekretar ili predsjednik Skupštine može raspoređivati i određivati vam bilo što. U zemljama, kao što je Crna Gora koje imaju ambiciju da budu demokratske, poslanik je nosilac suverenosti te zemlje i ima poseban status. Od bivšeg predsjednika Skupštine dobili smo potvrdu u potpunosti za ono što smo I mi tvrdili u odbrani, da su legitimni bili protesti, da su naši zahtjevi bili politički i da nije bilo nikakvog nasilja, niti rušenja vlasti i režima nedozvoljenim sredstvima. Ova farsa koja se nameće od strane tužilaštva, gdje se politički nepodobni iz ugla DPS-a, politički subjekti pokušavaju kompromitovati, gdje se opozicioni političari pokušavaju predstaviti teroristima, naravno da se suočavajući sa istinom, to mora odbaciti. Siguran sam da je sa današnjim svjedočenjem, i da sudija više nema uporišta da donese bilo kakvu odluku, osim onu koja je ispravna. A to je da je tužilaštvo u ovom sudskom procesu teško pogriješilo, da je tužilaštvo u funkciji DPS-a I crnogorskog režima. i to nije prvi put. Poznato vam je šta se dešava kod specijalnog tužioca Milivoja Katnića. A tim povodom ćemo vrlo brzo održati konferenciju za medije u prostorijama Demokratskog fronta”, ocijenio je Andrija Mandić

Bonus video: