Podignuta još jedna optužnica protiv Vasa Ulića

Ulićev advokat Miloš Vuksanović rekao je za KRIK da mu optužnica još nije dostavljena, ali da koliko je njemu poznato, u njoj nema velikih izmjena u odnosu na prethodnu
216 pregleda 1 komentar(a)
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Vaso Ulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2018. 19:12h

Crnogorsko tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu protiv Podgoričanina Vasa Ulića kome se sudi zbog međunarodnog šverca droge, piše KRIK.

Četiri člana Ulićeve grupe osuđena su 2011. godine u Australiji na višegodišnje zatvorske kazne. Australijski organi tražili su Ulića u vezi sa istragom, međutim, on je bio u Crnoj Gori koja je tek početkom ove godine podigla optužnicu.

Ulićev advokat Miloš Vuksanović rekao je za KRIK da mu optužnica još nije dostavljena, ali da koliko je njemu poznato, u njoj nema velikih izmjena u odnosu na prethodnu.

Uliću se sudi zbog sumnje da je bio organizator kriminalne grupe koja je tokom 2007. i 2008. godine prošvercovala 60 kilograma MDMA praha za proizvodnju tableta ekstazija u Australiju.

U optužnici se navodi da je napravio plan i organizovao šverc droge iz drugih zemalja u Australiju. Pripadnicima grupe u Australiji davao je uputstva telefonom, a oni su njemu novac odande slali Vestern junionom, tvrdi tužilaštvo.

Ulić je odmah po hapšenju negirao krivicu rekavši da više od deset godina živi u Crnoj Gori i bavi se porodičnim biznisom.

Suđenje je počelo u maju ove godine, ali je do sada odloženo pet puta, pa Ulić u ovom postupku još nije iznio odbranu. Poslednji put je odloženo prekjuče zbog podizanja nove optužnice.

Podgoričanin se brani sa slobode jer je početkom avgusta ove godine na ime jemstva platio 300.000 eura, nakon čega je pušten iz pritvora.

Šta se desilo u Australiji?

Po optužbama za koje se sada sudi Uliću u Australiji je vođen postupak protiv Radeta Ljuboje, Dejana Medana, Dimitriosa Papadimitra i Fabijana Kvejda. Njihova imena pominju se i u crnogorskoj optužnici.

Ljuboja i Medan priznali su krivicu, a sudilo se drugoj dvojici. Sva četvorica osuđena su na višegodišnje zatvorske kazne.

Australijsko tužilaštvo protiv njih je imalo brojne dokaze koje je prikupila policija tajnim nadzorom članova grupe od trenutka kada je droga iskrcana na obali Australije, pokazuje dokumentacija australijskog suda do koje je došao KRIK.

Sredinom aprila 2008. godine u australijski lučki grad Frimentl, nedaleko od Perta, ukrcao se brod MSC „Monika“ sa oko 60 kilograma MDMA praha visoke čistoće čiju isporuku je iz Crne Gore organizovao Ulić, navodi se u dokumentaciji suda.

Droga je sa broda „Monika“ ubrzo nakon uplovljavanja prebačena na manje plovilo i odnijeta u stan u kom je odsjedao Ljuboja. Oko 10 kilograma droge preuzela je druga ekipa koja je učestvovala u švercu.

Kako se navodi u australijskoj sudskoj dokumentaciji, Ljuboja je bio Ulićeva desna ruka „preko okeana“. Bio je zadužen za preuzimanje, skladištenje i pretvaranje MDMA praha u tablete ekstazija.

Nekoliko sati nakon preuzimanja droge u jednom od razgovora koji je prisluškivala australijska policija Ulić je pitao Ljuboju da li je „vjenčanje“ završeno, na šta mu je ovaj odgovorio da jeste.

Uloga Papadimitra, čiji je nadimak u grupi bio „Grk“ i Medana bila je da pomažu Ljuboji, koga su najčešće oslovljavali sa „Ulićev rođak“.

Papadimitru je organizovao iznajmljivanje pomoćnog objekta u dvorištu kuće svog rođaka gdje su prenijeli drogu i gdje je trebalo da proizvode ekstazi.

Nekoliko dana sređivali su prostor i organizovali kupovinu prese kojom će praviti tablete ekstazija. Nisu, međutim, znali da ih policija tajno nadzire još od kad je droga stigla u Australiju.

Deset dana nakon što su prebacili drogu u pomoćni objekat policajci su upali i zamijenili MDMA prah „bezazlenim prahom“, kako se navodi u sudskim dokumentima. Od oduzetog praha, kako su procijenili, bilo je moguće napraviti oko 350 hiljada tableta, što bi donijelo zaradu od između 14 i 24 miliona eura.

Ulić je po tableti trebalo da zaradi osam dolara, navodi se u australijskim dokumentima.

U jednom od razgovora istog dana kada je policija zaplijenila ovaj prah Papadimitru obaveštava Ulića o ovome i govori mu da je provjerio „gorivo“ i da je neko „sipao loše gorivo u auto“.

Fabijan Kvejd bio je zadužen za distribuciju tableta ekstazija nakon što ih drugi članovi grupe proizvedu. Policija je zabilježila i susret između Ljuboje i Kvejda kada je Ljuboja Kvejdu dao kovertu sa kapsulama u kojima je bio prah MDMA, a ovaj mu obećao da će mu dati 20.000 dolara, što je nekoliko dana kasnije i učinio. Kvejd se na suđenju branio, rekavši da je ove pilule koristio za ličnu upotrebu jer je „to veče imao žurku“.

U maju 2008, oko mjesec dana nakon što je droga stigla u Australiju, policija je uhapsila Ljuboju, Medana i Papadimitra u objektu u kom je trebalo da proizvode ekstazi. Kvejd je uhapšen dva dana kasnije u Sidneju.

Pri hapšenju, policija je pretresla objekat i pronašla presu za pravljenje tableta, vagu i drugi materijal koji je trebalo da im koristi u proizvodnji ekstazija, navodi se u dokumentaciji.

Ljuboja je osuđen na 25 godina zatvora, Medan na 14, a Kvejd i Papadimitru na po 17 godina.