Top savjeti naučnika: Kako se dobro ljubiti

Znajte što se potencijalnom partneru sviđa ili ne sviđa. Ljubljenje nije olimpijski sport, nego je važno u čemu određena osoba uživa
687 pregleda 1 komentar(a)
poljubac, Foto: Shutterstock
poljubac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2017. 17:14h

Istina je da se svako ljubi na svoj način, no postoje načini kako možete poboljšati ovo umijeće.

Iako o seksu možete puno toga čuti, vidjeti i pročitati, niko ne nudi instrukcije iz ljubljenja. A ako ono ne odgovara partneru, teško da će izlazak prerasti u pravu vezu.

Zato su se i naučnici pozabavili ovom temom i otkrili nekoliko tajni uspješnog ljubljenja.

Ljubljenje je važno

Istraživanja su pokazala da učestalost ljubljenja itekako utiče na zadovoljstvo vezom. Naučnici su dokazali da je 'količina' poljubaca nekog para proporcionalna njihovim zadovoljstvom u vezi.

59 odsto muškaraca i 66 odsto žena izjavilo je da je prekinulo vezu jer im se partner nije dobro ljubio, a zanimljivo je i da se većina ljudi (do 90 posto) bolje sjeća detalja vezanih uz prvi romantični poljubac nego uz prvi seks.

Filmovi, kao 'Zgodna žena', uvjerili su nas da se prostitutke ne ljube jer je poljubac u usta preintiman čin, što je ustvari istina.

Navodno, odvajanjem od poljubaca u usta, prostitutke uspijevaju odvojiti emocije od posla, pokazalo je jedno istraživanje koje je potvrdilo da je neljubljenje dio prostitutskog koda od pamtivijeka.

Zanimljivo je i to da muškarci koji daju poljubac ženi prije nego odu na posao žive u prosjeku pet godina duže, zarađuju 20 do 30 posto više novaca i imaju manje šanse da im se dogodi saobraćajna nezgoda, pokazalo je 10-godišnje njemačko istraživanje sprovedeno 1980-ih.

Psiholozi doduše ne vjeruju da sam poljubac uzrokuje ove promjene koliko to da muškarac koji pozdravlja ženu poljupcem ima više šanse započeti dan pozitivnijim stavom, što vodi do zdravijeg stila života.

Zašto se ljubimo?

Poljupcem testiramo je li nam neko (biološki gledano) pogodan partner, smatraju naučnici. Razmjena mirisa, dodira i držanja tijela podstiče podsvjesne mehanizme koji nam pomažu u odlučivanju bismo li trebali nastaviti, a postoji mogućnost i da nam poljubac ukaže na potencijalnu partnerovu predanost vezi i genetsku kompatibilnost.

U knjizi Šeril Kirshenbaum, 'The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us', ističe se da postoje velike razlike kako koji pol doživljava poljubac. On je puno važniji ženama, koje su usresređenije na zube i higijenu muškarca, dok muškarci pak na ljubljenje gledaju više kao na korak prema seksu.

Naravno, tu su i velike razlike u percepciji ljubljenja među različitim kulturama.

Kako otkriti želi li vas neko poljubiti?

Ovo pitanje podtiče više nervoze nego bilo što drugo vezano uz poljupce. Svi znanstvenici su saglasni da možete biti uvjereni da partner to želi kad uđe u vaš privatni prostor (približi vam se), na uvjerljiv način i proučava vašu reakciju na svoj čin.

Bitno je da budete svjesni, bile vaše namjere romantične ili ne, da je za bilo kakav poljubac nužno da osoba uđe u vaš privatni prostor, a da bi vam prišla toliko blizu mora postojati određeni nivo povjerenja ili očekivanja. Zato ljubljenje ili običan poljubac u obraz predstavlja neizgovoren izraz prihvatanja.

Stručnjak u 'lovu na djevojke', Dejvid D'Anđelo savjetuje muškarcima da djevojkama poprave kosu, jer je to dovoljno intiman pokret pomoću kojeg mogu vidjeti je li ona zainteresovana ili ne. Ako se trzne ili odmakne, bolje je uzmaknuti, ali ako pokaže opuštenost, muškarac može bez problema 'krenuti dalje'.

Savjeti za žene

Vilijam Kejn je tokom pisanja knjige 'The Art of Kissing' pitao muškarce na što bi se najviše požalili, ali i što im je najprivlačnije kad je ljubljenje u igri.

Otkrio je da muškarci priželjkuju da žene više otvaraju usta (tj. da se ljube 'vlažnije s više akcije jezikom'), da iniciraju poljupce i da budu agresivnije s jezikom i budu aktivnije.

Savjeti za muškarce

U istoj knjizi, Kejn je ponudio nekoliko savjeta i 'jačem' polu.

1. Nemojte joj zabiti jezik u grlo, jer se na to žene najčešće žale.

2. Slušajte kako diše. Tačnije, dopustite joj da diše, a nemojte je daviti.

3. 'Osluškujte' kako se ona ljubi i pratite njen tempo.

Takođe, muškarci bi trebali posvetiti više pažnje oralnoj higijeni, jer bez obzira koliko neko bio privlačan, ako mu smrdi iz usta, to će odbiti svaku ženu. Jer žene obraćaju više pažnje na ukus i miris nego muškarci.

Uz to, 53 posto žena se radije ljubi sa svježe obrijanim muškarcima, najdraže mjesto za poljubac nakon usta im je vrat, te se žene često žale da se muškarci ljube stalno na isti način umjesto da mijenjaju tehnike i brzinu.

Nije sve u tehnici

Kao što je Sun Cu izjavio: "Svi ratovi su dobijeni ili izgubljeni prije nego su uopšte počeli". U velikoj mjeri, to se odnosi i na poljupce.

Naime, možete se sjajno ljubiti, ali ako se ponašate tako da vas niko uopšte ne želi poljubiti, šteta vašeg umijeća. Isto tako, i okolnosti vam mogu upropastiti šanse.

Zato je Kirshenbaum sažela nekoliko bitnih stvari koje vam mogu pripomoći (ili, ako nedostaju, odmoći) na putu do poljupca:

1. Bitno je izgledati dobro, zato se potrudite da izgledate dobro.

2. Pripremite scenu. Upoznajte se prije nego navalite na osobu koja vam se sviđa i sve će ići lakše.

3. Važan je kontekst. Odaberite pravo vrijeme i okruženje.

4. Znajte što se potencijalnom partneru sviđa ili ne sviđa. Ljubljenje nije olimpijski sport, nego je važno u čemu određena osoba uživa, što se razlikuje od osobe do osobe, pa je upoznajte kako bi se pokazali u najboljem svjetlu, savjetuje Time.

Bonus video: