Komunalna policija u Kotoru skinula devet kamera

Nadležne institucije nijesu odgonetnule ko postavlja kamere po Kotoru i nezakonito nadzire građane i turiste
156 pregleda 6 komentar(a)
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
kamere Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 06.02.2017. 06:56h

Komunalna policija je, po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), uklonila devet kamera koje su nezakonito snimale građane Kotora i goste tog grada.

Opet nije utvrđeno ko je i zbog čega nezakonito snimao Kotor, pa u izvještaju piše da je kamere postavila nepoznata osoba.

"Kontrolori Agencije su 15. i 16. decembra 2016. godine utvrdili i zapisnički konstatovali da je na javnim površinama u Opštini Kotor nezakonito postavljeno devet kamera od strane N.N. lica. U skladu sa svojim nadležnostima od strane Komunalne policije izvršeno je uklanjanje spornih kamera, o čemu je sačinjen i dostavljen Izvještaj Agenciji 30. 12. 2016. godine”, odgovoreno je “Vijestima” iz AZLP.

Kontrolori Agencije utvrdili su i da četiri privredna društva ne snimaju zakonito.

"Tri subjekta postupila su po ukazanim nepravilnostima iz zapisnika, a jedan je uložio prigovor na zapisnik kontrolora Savjetu Agencije”, kazali su iz AZLP.

Direktor AZLP Čedomir Mitrović odgovorio je da su obavili inspekcijske nadzore javnih površina i šest privrednih subjekata “vezano za postojanje mogućnosti nezakonite obrade ličnih podataka putem video-nadzora”.

Istraga je počela nakon što su “Vijesti” sredinom aprila 2016. godine fotografisale dvadesetak kamera kojima je bio pokriven veliki dio Kotora.

Kamere su bile postavljene sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Kotoru iz pravca Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu, skretanju za Kavač...

Snimao se i kružni tok u blizini Starog grada, jedna kamera sa objekta stare pekare snimala je tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dok je druga bila okrenuta u suprotnom smjeru...

Nakon pisanja “Vijesti” policija je, po nalogu tužilaštva, pronašla kamere na 21 javnoj lokaciji. Oni su otkrili ko je postavio jedanaest kamera, ali javnost nikada nije obaviještena ko je nezakonito snimao i nadgledao Kotorane.

Izvori “Vijesti” tvrde da mafija na taj način kontroliše ko ulazi, kreće se i izlazi iz grada, ali do danas, niko nije zbog toga procesuiran.

Predmet “kamere” dva puta se selio se iz kotorskog Osnovnog tužilaštva u Specijalno, u čijoj je nadležnosti bio i krajem prošle godine.

Uprkos istrazi policije i tužilaštva i skidanja kamera, mafija je dva puta vraćala kamere na nekoliko lokacija. Kamere su prvi put vraćene nekoliko dana nakon što je počela istraga, a drugi put poslije nekoliko mjeseci.

Kontrolori Agencije u Kotor su otišli tek nakon što su “Vijesti” sredinom decembra objavile da su u tom gradu postavljene nove kamere, o kojima nadležne službe nijesu znale ništa.

Ekipa "Vijesti” tada je fotografilsala kamere na parkingu nadomak zgrade suda i tužilaštva, na ulazu u Stari grad, zgradi u naselju Sveti Stasije... Pod nadzorom kamera bili su i oni građani koji u Kotor dolaze zaobilaznim putem preko Trojica. Taj put je pod okom kamera u oba pravca.

Iz Specijalnog tužilaštva nijesu odgovorili ni na jedno pitanje “Vijesti” u vezi sa kamerama u Kotoru.

Bonus video: