Preokret kakav se ne pamti, Nju Inglend opet šampion

Legendarni kvoterbek Tom Brejdi je donio petu titulu Nju Inglend Petriotsima, iako je njegov tim u finišu treće četvrtine gubio od Atlanta Falkonsa 28:3!
63 pregleda 11 komentar(a)
Džejms Vajt, Foto: Reuters
Džejms Vajt, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2017. 04:03h

Peti februar 2017. godine će zauvijek ostati urezan u sjećanju ljubitelja NFL-a, jer se večeras u Hjustonu dogodio preokret kakav se ne pamti.

Navijači su bili u transu, jedna od najljepših žena svijeta Žizel Bundšen je skakala od sreće kao dijete, a kako i ne bi kada je njen suprug Tom Brejdi još jednom pomjerio granice i uradio nešto što nije niko nikada - legendarni kvoterbek je donio petu titulu Nju Inglend Petriotsima, iako je njegov tim u finišu treće četvrtine gubio od Atlanta Falkonsa 28:3!

Dinastija Bila Beličika je bila u nokdaunu, Met Rajan i drugovi su uništavali rivala, ali je najuspješniji tim XXI vijeka u američkom sportu još jednom dokazao koliko je velik.

Petriotsi su smanjili na 28:9 dva minuta i šest sekundi prije kraja 3. četvrtine, da bi u posljednjoj serijom 19:0 izborili produžetak. U njemu im je tri minuta i 58 sekundu bilo dovoljno da raning bek Džejms Vajt unese loptu u end zonu i kompletira najveći preokret u istoriji Superboula.

Niko nikada nije gubio 25 razlike u meču za titulu, a kamoli uspio da nadoknadi toliki minus. Do sada je najveći preokret bio nakon 10 poena zaostatka, što se dogodilo tri puta.

Za MVP-a je izabran Brejdi, što mu je rekordni četvrti put, a postao je tek drugi kvoterbek u istoriji koji je pet puta bio NFL šampion, nakon legende Grin Bej Pekersa, Barta Stara. Pet titula u Superboulu ima još samo Čarls Hejli, nekadašnji derfanzivac San Francisko Fortinajnersa i Dalas Kaubojsa.

Brejdi je oborio i rekord sa 466 jardi pasom, a imao je i čak 62 pokušaja, više nego iko do sada. Postao je i drugi najstariji kvoterbek sa trofejen "Vins Lombardi", nakon Pejtona Meninga.

Uzgred, i Beličik je postao najuspješniji trener u Superboul eri (ovo je bilo 51. izdanje), a više titula od njega imaju samo Erl Krli Lembo i Džordž Helas, koji su osvojili po šest titula.

Rekord je postavio i Vajt, jer je uhvatio 14 dodavanja, što nije niko uspio u Superboulu, a sa tri tačdauna je prvi igrač koji je to uradio nakon 1998. godine i slavlja Terela Dejvisa sa Denver Bronkosima.

Bonus video: