Martinović i Prokofjev otvorili koncertnu sezonu u Kotoru

Dvojica muzičara su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina
0 komentar(a)
koncert kotor, Foto: Foto Parteli
koncert kotor, Foto: Foto Parteli
Ažurirano: 07.12.2018. 19:00h

Koncertom violončeliste Dmitrija Prokofjeva i pijaniste Ratimira Martinovića počela je četvrta po redu koncertna sezona u organizaciji Muzičke škole „Vida Matjan“ i festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina.

Direktorica škole Laura Jovanović podsjetila je na važnost ovakvog, praktičnog usavršavanja učenika škole, kao i na okolnost da većina gostujućih umjetnika i profesora sa domaćeg i regionalnih umjetničkih fakulteta održe besplatne radionice za učenike škole.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, poručio je da je jedna od ideja ove sezone da “u danima kada primorski gradovi utonu u blagu melanholiju, depresiju kišnih dana, probudimo usnuli grad i da notama rastjeramo težinu južinu”.

Kako su saopštili organizatori, kotorska koncertna sezona će trajati do juna mjeseca, tokom kojih će u fokusu biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara.

"Kotorska i crnogorska publika imaće priliku da sluša najbolje učenike na svečanim školskim koncertima od Božića do Božića, za Dane Kamelije, uoči dana škole, umjetnike sa domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, regionalne muzičare, poput violončelistkinja Sandre Belić i Irine Josifoske i operskog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku, kao i međunarodno afirmisane muzičare poput poljskog Krakovskog dua Kalinovski-Selezer (violončelo-klavir) koji nastupa već u utorak, 11. decembra, u dvorani sv. Duha u Kotoru", stoji u saopštenju organizatora.

Bonus video: