Više Budva duguje Saviću, nego on njoj?

Sa druge strane, njegova kompanija se obavezala da gradu u sljedeće tri godine plati 2.254.585,24 eura, nezakonito stečenih u nekoliko poslova odrađenih sa tadašnjim opštinskim rukovodstvom
231 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Boris Pejović
Branislav Gugi Savić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.02.2017. 07:37h

Ukoliko dobije sporove protiv Opštine Budva, građevinski biznismen Branislav Gugi Savić u finansijskom smislu praktično neće ni osjetiti milionsku kaznu koju je dužan da plati zbog nezakonitih poslova u metropoli turizma.

Savić i njegova firma Gugi commerce pred crnogorskim sudovima vode pet sporova protiv Opštine, čiji je ukupni tužbeni zahtjev 2.400.000 eura, bez uračunate kamate.

Sa druge strane, njegova kompanija se obavezala da gradu u sljedeće tri godine plati 2.254.585,24 eura, nezakonito stečenih u nekoliko poslova odrađenih sa tadašnjim opštinskim rukovodstvom.

Sve to nakon što podgorički Viši sud potvrdi dogovor koji je Budvanin postigao sa tužilaštvom.

U vrijeme dok je gradom upravljao Rajko Kuljača - od 2005. do 2010. godine, Savićevo preduzeće bila je jedno od najangažovanijih u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata.

Savić je pred Specijalnim tužilaštvom priznao da nije radio po propisima i da je oštetio lokalni budžet tokom gradnje Donjeg bulevara, koncertnog platoa na Jazu i seoskog puta ka Krapini.

Tim je pristao i da nadomjesti štetu od šest million eura, nešto u novu a nešto u nekretninama.

Kao garanciju da će vratiti novac, kompanija Gugi commerce založila je tri poslovna prostora u kompleksu TQ Plaza, poslovni prostor u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Podkošljun, kao stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru...

U katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, upisana je hipoteka države Crne Gore i na zemljišne parcele ukupne površine 8.500 kvadrata, koje Savićeva firma posjeduje u Lastvi Grbaljskoj i Donjoj Lastvi.

Dok se čeka potvrda Višeg suda, Opština Budva bije bitku pred sudovima u procesima koje je protiv nje pokrenula Savićeva kompanija.

U izvještaju Sekretarijata za pravnu zaštitu u koji su ”Vijesti” imale uvid, najveći spor vodi se pred podgoričkim Privrednim sudom gdje kompanija Gugi commerce od Budve traži 1.041.538 eura na ime naknade štete i 429.461 euro zbog izgubljene dobiti...

Iz Opštine su pozvali na zastarjelost potraživanja, a postupak je u toku.

Pred istim sudom vodi se i spor gdje Gugi commerce traži od Opštine 268.872 na ime naknade štete po osnovu izvođenja građevinskih radova na pristupnom putu u naselju Dubovica.

Opština Budva je i tu tužbu osporila u cjelosti.

Navodi se da su u postupku saslušani svjedoci na okolnosti davanja naloga za izgradnju puta i izvršeno geodetsko i građevinsko vještačenje na koja je prigovarano...

I taj postupak je u toku.

Savić vodi još jedan spor protiv Opštine Budva, gdje traži 25.000 eura zbog izgubljenje dobiti u poslu postavljanja klima uređaja.

Savić traži 730.000 eura zbog komunalija i 170.000 eura duga

Opština je u donekle u boljem položaju u dva sudska spora koji protiv nje vodi Gugi commerce.

Pred Osnovnim sudom u Kotoru, ta firma zahtijeva isplatu 729.980,72 eura na ime komunalija koje je platio lokalnoj upravi.

“Tužioci zahtijevaju od suda da utvrdi da se raskida ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta zaključen 3. oktobra 2011. između Savić Slavke, supruge Branislava Savića i tužene Opštine Budva. Savićeva je bila u obavezi da na ime komunalija za budući objekat plati iznos od 729, 980,72 eura od čije je izgradnje odustala. Osnovni sud u Kotoru je donio presudu dana 30. decembra 2013. godine kojom je usvojen tužbeni zahtjev, na koju je tužena Opština Budva izjavila žalbu. Navedena presuda je ukinuta i predmet je vraćen prvostepenom sudu koji je donio novu presudu 24. 10. 2014. godine kojim se odbija tužbeni zahtjev. Tužilac je na tu presudu uložio žalbu koju je Viši sud odbio kao neosnovanu”, navodi se u izvještaju.

Pred istim sudom, Gugi traži i da mu Opština na ime duga isplati 169. 723 eura, a koji je navodno grad priznao na ročištu 1. decembra. 2008. godine...

Opština Budva istakla je prigovor nedostatka pasivne legitimacije i prigovor zastarjelosti.

Osnovni sud u Kotoru je početkom avgusta 2015. donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev na koju je tužilac izjavio žalbu koja je takođe odbijena.

U oba slučaja uložene su žalbe višoj sudskoj instanci.

Bonus video: