Krivokapić: Matvejević - jedan od najvećih južnoslovenskih književnika 20. vijeka

Krivokapić je naveo da je najvažnije to što nam je, po njegovim riječima, Matvejević ostavio svima u regionu moralnu obavezu da preostale "gospodare rata i mira" konačno privedemo k' poznaniju prave
4 komentar(a)
Predrag Matvejević (Art)
Predrag Matvejević (Art)
Ažurirano: 04.02.2017. 18:20h

Predsjednik SDP-a Ranko krivokapić uputio je telegram povodom smrti književnika Predraga Matvejevića.

"Predrag Matvejević je bio jedan od najvećih južnoslovenskih književnika 20. vijeka. Onaj koji je stvarao kulturu ovih prostora, plijenio intelektualnim i stvaralačkim angažmanom, boreći se za društvo sa ljudskim licem. Matvejević je bio borac za pravdu, humanista, onaj kome je bastalo da stane hrabro pred gospodare rata i zločina koji su razorili i srušili njegove, i snove mnogih njegovih sljedbenika o miru, suživotu i toleranciji. Otišao je južnoslovenski Brodel, ostavio nam svoj bogat opus koje nosi snagu uvjerenja, duh borbe i otpora prema mržnji, neljudskom i prevarnom - svemu onome što je dominantno obilježilo ove prostore u posljednje 3 decenije", napisao je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da je najvažnije to što nam je, po njegovim riječima, Matvejević ostavio svima u regionu moralnu obavezu da preostale "gospodare rata i mira" konačno privedemo k' poznaniju prave.

"Tek tada će smisao Matvejevićevog, kao i djela njegovih antiratnih intelektualnih saboraca, dobiti svoju pravu punoću i sadržajnost", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: