Plaza "na crno” radi pet godina

Nova opštinska uprava preuzela je jedan od najsloženih predmeta - kako TQ Plazi izdati upotrebnu dozvolu jer je, prema nezvaničnim informacijama, izgrađena kvadratura ne odgovora onoj koja je odobrena građevinskom dozvolom
110 pregleda 8 komentar(a)
Plaza, Foto: Vuk Lajović
Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.02.2017. 20:20h

Najluksuzniji poslovno-stambeni kompleks u Budvi - TQ Plaza , nema upotrebnu dozvolu ni više od pet godina nakon otvaranja.

Opštinski Sekretarijat za urbanizam, kako je juče “Vijestima” potvrđeno, još je nije izdao za građevinu koja je uveliko useljena.

Nova opštinska uprava preuzela je jedan od najsloženih predmeta - kako TQ Plazi izdati upotrebnu dozvolu jer je, prema nezvaničnim informacijama, izgrađena kvadratura ne odgovora onoj koja je odobrena građevinskom dozvolom.

Gradnja kompleksa, zajedničkog projekta Opštine i kompnije Trejd junik, jedna je od najvećih malverzacija u Crnoj Gori koju je dokazalo Specijalno državno tužilaštvo.

Budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem priznala je da je gradnjom devetoetažnog kompleksa Opštini pričinjena šteta od 19,5 miliona eura.

Nakon priznanja krivice glavnih aktera milionske prevare, Opštini je vraćeno 8,129 kvadrata poslovno-stambenog prostora, kompletna Lamela C, što je, prema vještacima tužilaštva, protivrijednost štete.

Lamela C je neuseljena, a preostale dvije uveliko imaju stanare.

Nakon što je 10. decembra 2011. svečano presječena crvena vrpca, počelo je intenzivno useljavanja.

Kompanija Trejd junik, biznismena Mirka Latinovića, svjedoka saradnika u tužilačkoj istrazi, prodala je većinu stanova u lameli B po astronomskim cijenama, dok je Lamela A minulog ljeta pretvorena u hotel Plaza sa četiri zvjezdice.

Priča o TQ plazi počela je prije deceniju kada je Opština sa kompanijom Trejd junik zaključila ugovor o izgradnji na desetine miliona eura vrijednog centra.

Ugovorom je lokalnoj upravi trebalo da pripadne ukupno 25,78 odsto izgrađenog prostora.

Nakon zaključenja spornog aneksa III ugovora koji se našao pod lupom tužilaštva, Opštini je pripalo 6.843 kvadrata i 120 parking mjesta.

Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici su odlučili da zaključe aneks IV ugovora, kojim obavezuju Latinovićevu firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština je stavila fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Skupština opštine, pod pritiskom istrage, poništila je aneks IV ugovora.

MUP-u ne smeta što su bez dozvole

To što TQ Plaza nema upotrebnu dozvolu, nije smetalo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sudu za prekršaje i Upravi za nekretnine da filijale u Budvi presele u poslovni kompleks.

U TQ Plazi kancelarije ima i Turistička organizacija Budve, preduzeće Parking servis, Sekretarijat za društvene djelatnosti.

Nedostatak upotrebne dozvole nije bila prepreka da se u kompleksu otvori bioskop i fitnes centar i kancelarije nekoliko nevladinih organizacija.

Bonus video: