Film - od ideje do realizacije

Entuzijasti će imati priliku da nauče osnove zanata i naprave svoje prve filmske korake
144 pregleda 0 komentar(a)
Miša Radivojević, Foto: Zoran Bojović
Miša Radivojević, Foto: Zoran Bojović
Ažurirano: 03.02.2017. 17:36h

Herceg Novi će ove godine, od 25. februara do 25. juna, biti baza filmske radionice u organizaciji nezavisne producentske kuće “Famous Anonymous”. Četvoromjesečnu teorijsku i praktičnu obuku namijenjenu onima koji žele da se izraze putem filma, vodiće Miloš Miša Radivojević, reditelj dosljedan svojoj poetici i autor kultnih filmova: “Kvar” (1978), “Dečko koji obećava” (1981), “Živeti kao sav normalan svet” (1982), “Una” (1984).

Koristeći kao polazište principe nezavisnog, autorskog, ostvarivog pristupa filmu, kojima je Radivojević ostao dosljedan u svom bogatom filmskom stvaralaštvu, filmski entuzijasti imaće priliku da nauče osnove zanata i naprave svoje prve autorske, filmske korake.

Film je evoluirao, iz bioskopskih sala preselio se u domove, a dostupnost novih tehnologija za snimanje i obradu pokretnih slika otvara jedno novo polje u kome lični filmski izraz postaje moguć i ostvariv. Novi multimedijalni stvaralac može da sprovede zamisao od ideje do realizacije u potpunosti sam. Danas možemo snimiti film telefonom i ako želimo predstaviti ga putem interneta. Koji su dometi i mogućnosti novog filma?

Miša Radivojević ima zanimljivu ideju:

“Imam jednu viziju da bi to bila velika šansa za film da vrati sve svoje dugove arhitekturi, muzici, likovnim umjetnostima i, prije svega, litaraturi i da se vrati svojoj slici u pokretu bez muzike, povratak jednoj vrsti nemog filma koju čovjek može da uradi sam, u intimi, za sebe, da snimi intimni dnevnik koji je krvav, tragičan, da napravi takav film za sebe, da on bude jedini gledalac, i da na kraju pojede taj čip sa snimljenim filmom i da taj film odnese sa sobom. I sjutra kada nas ne bude bilo, da otkrivaju sloj po sloj šta je to na čipu na kome smo se bavili svojim životom i nismo dali da on bude upotrijebljen u jednoj komercijalnoj, merkatilnoj svrsi”.

Naravno dostupnost tehnologije i mogućnost realizacije ne znači i kvalitet, pravila kojima podležu pokretne slike ostala su nepromijenjena i osnovni zadatak ovog četvoromjesečnog putovanja je filmsko opismenjavanje. Kroz razgovore i predavanja, projekcije i analize značajnih ostvarenja, filmske vježbe i realizaciju kratkog igranog filma, grupa će imati prilike da se upozna sa pravilima zanata i ovlada osnovama filmskog jezika.

Poziv na zanimljivo i uzbudljivo četvoromjesečno putovanje oko planete filma i vizuelnih fantazija je otvoren. Organizatori se nadaju uspješnim radovima i nekim novim zanimljivim filmskim stvaraocima.

Bonus video: