Koloristički presjek svijeta podvodnih misterija

Izložba “Podvodni svijet” mladog akademskog umjetnika iz Berana, Irvina Masličića, može se pogledati u Baru do 20. decembra
112 pregleda 0 komentar(a)
Irvin MAsličić, Foto: Radomir Petrić
Irvin MAsličić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.12.2018. 09:52h

Do 20. decembra, barskoj likovnoj publici na uvidu je samostalna izložba slika “Podvodni zapisi” mladog akademskog umjetnika Irvina Masličića iz Berana. Na ukupno 33 slike, rađene kombinovanom, i tehnikama akril i ulje na platnu, umjetnik je predstavio svoje impresije svijetom koji se krije ispod vodene površine, a koji predano slikarski istražuje još od završetka školovanja. “Ovaj misteriozni svijet oduvijek je privlačio umjetnike da prikažu neko svoje viđenje te tajanstvenosti koja stalno pruža nove mogućnosti da se istražuje i slikarski unapređuje različitim koloritima i motivima”, opisuje za “Vijesti” Masličić svoj stvaralački impuls.

U realizaciji ideje Irvin koristi valer kojim, očekivano, dominira plava boja, no, ona ipak nije toliko u prvom planu, koliko bi se dalo naslutiti po tematskoj odrednici, Masličićeva paleta je mnogo šira.

“Obično ljudi pomisle: ‘ako je ovo tema sve mora biti u plavim nijansama’. Međutim, u postavci je dosta slika sa toplim koloritom. Suština mog stvaralaštva je upravo istraživanje boje i različitih kolorističkih skladova, da pokušam napraviti te motive u nekim neobičnim kadrovima i kolorističkim kombinacijama. To je i razlog zašto u svom slikarstvu dosta akcenta dajem bojama”, dodaje Masličić.

Egzekutivno, na ovim djelima elementi su uvijek u obrisima, nijedan nije jasno definisan i izražen, svi su predstavljeni kao u izmaglici. Irvin ukazuje da je ta prizma svjesno odabrana, “jer je to dubina u kojoj nema jasnih granica”.

“Pod vodom nema dominantnih konturnih linija, to je jedan svijet koji je doslovce utopljen u koloritu bez jakih akcenata. Mene je još od samog početka javnog prikazivanja, od moje prve samostalne izložbe, oduvijek privlačila ova tema, i ove su slike nastajale u kontinuitetu u posljednjih deset godina, s tim što sam na posljednje dvije samostalne izložbe, u Podgorici nedavno i sada u Baru, imao više od pola novih radova. Tema sama po sebi neiscrpna je za umjetnika, žao mi je da je ostavim, da je ne zaokružim, uvijek me tjera da još istražujem i da je prikažem na nov način. Zato, iako radim i druge cikluse, od ovog ne odustajem, biće još jači, u izlaganju neću još praviti eksperimente”, dodao je sagovornik “Vijesti”.

U osvrtu na Masličićevo djelo, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, pored ostalog, navela da su mu odrednice “negdje između enformela, ekspresionizma a povremeno i lirske apstrakcije”.

Na pitanja “Vijesti” koliko je mladom umjetniku bitan sud likovne kritike, da li olakšava ili otežava kreativni put, te da li se može biti indiferentan na nju, Masličić odgovara da svakom umjerniku “sigurno godi kritika koja je u pozitivnim tonovima, i dosta ohrabruje da se dalje radi”.

“Što se eventualne žanrovske promjene tiče, svakako da se razmišlja o promjenama, no, nema jasno definisanog smjera kojim če ova priča iči u budučnosti”, zaključio je Masličić.

Ima i kreativnu likovnu radionicu “Paint club”

Rođen u porodici likovnih umjetnika Suada i Sabahete u Beranama 1981, Irvin Masličić je 2006. završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Radoslava Tadića.

Član je ULUCG od 2008.godin, a radi kao likovni urednik u JU Centar za kulturu Berane, gdje vodi kreativnu likovnu radionicu „Paint club“. Do sada je samostalno izlagao u Beranama, Zagrebu, Valpovu, Bujama, Kastavu, Splitu, Bijelom Polju, Pljevljima, Bečićima i Podgorici. Izložba u Baru organizovana je u saradnji sa CEKUM-om

Bonus video: