"Na meti mafije biće i političari i novinari"

U izvještaju se ističe da se posljednja eksplozija dogodila pored škole i da su nakon tog incidenta smijenjeni šefovi policije u Baru i Kotoru, a da su se dva visoka funkcionera policije povukla sa pozicija
60 pregleda 51 komentar(a)
Goran Sekulović, Foto: Savo Prelević
Goran Sekulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2017. 16:19h

Male su šanse da će se u sljedeća tri mjeseca poboljšati pogoršana bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, a među glavnim metama mafije biće političke figure sa mogućim vezama sa organizovanim kriminalom i novinari koji istražuju zločine.

To piše piše u Izvještaju IHS Global Insight, privatne obavještajne firme iz Britanije čiji su klijenti velike kompanije, investicioni fondovi, vlade...

U tekstu se navodi da će se kriminalni sukobi između klanova sa Crnogorskog primorja preseliti u Podgoricu.

Iz agencije konstatuju da je za svega mjesec u Podgorici eksplodiralo troje vozila i da su u tim eksplozijama dvije osobe poginule, a tri povrijeđene.

Dodaju da se eksplozije povezuju sa ratom kriminalnih klanova koji se bave švercom droge.

U izvještaju se ističe da se posljednja eksplozija dogodila pored škole i da su nakon tog incidenta smijenjeni šefovi policije u Baru i Kotoru, a da su se dva visoka funkcionera policije povukla sa pozicija.

“U 2016. godini, članovi grupa koji se bave narko-trafikingom ušli su u nekoliko okršaja, pogotovo u primorskim gradovima Kotoru i Baru, gdje su kriminalne grupacije najaktivnije. Targetirali su naseljena mjesta i groblja, gdje su članovi grupa sahranjeni”, piše u tekstu.

Oni su podsjetili da je bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović upozoravao od infiltracije kriminalaca u državnim organima.

“Rastući broj napada u Podgorici samo pokazuje veliku sposobnost i agresivne namjere kriminalnih klanova pri operacijama u Podgorici, kao i jaču kontrolu nad teritorijom. Ovo je znak da će se incidenti preseliti sa primorja u Podgoricu. Rizik od napada eksplozivima i razmjene vatre između kriminalnih grupa će biti povećan u Podgorici i ostati visok u Kotoru i Baru naredna dva do tri mjeseca. Glavne mete napada će biti članovi kriminalnih grupa i njihova imovina, ali i političke figure i bezbjednosni funkcioneri sa mogućim vezama sa organizovanim kriminalom, kao i istaknuti novinari koji istražuju zločine”.

Iz britanske kompanije objašnjavaju da će rizik biti veći i za prolaznike, državne institucije, restorane, hotele:

“Bezbjednosne snage će vjerovatno morati da izvedu povećan broj operacija sa ciljem neutralizacije kriminalnih klanova, što će moguće dovesti do uzvraćanja napada. Bezbjednosna situacija koja se pogoršala nema naročite šanse da se popravi u naredna tri mjeseca”.

Bonus video: