Povrede zgloba česte i zbog igre

Neka djeca, upozoravaju stručnjaci, imaju posebno osjetljive i labave zglobove. Igra sa njima može se pretvoriti u iščašenje lakta ili ramena, pa treba biti naročito oprezan
145 pregleda 0 komentar(a)
beba, plač, Foto: Shutterstock
beba, plač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2017. 11:14h

Djeca se moraju paziti, ali se, to svi znamo, ne mogu baš svakog trenutka držati na oku. Kako spriječiti slučajne povrede kod djece i na koji način odreagovati ukoliko dijete iščaši lakat ili rame, savjetuje Mladen Pelević, fizioterapeut.

Do povreda dolazi lako

U žurbi ili zbog straha, jer je krenulo iznenada ka cesti, barici, rupi, roditelji često znaju da naglo cimnu dijete za ruku kako bi ga vratili. Kod beba i djece mlađeg uzrasta zglobovi su labavi pa su u ovakvim situacijama česta iščašenja lakta ili ramena.

Povreda lakta

Naizgled iz čista mira, beba plače kao da je nešto jako boli, jednu ruku drži nepomično, malo savijenu u laktu sa dlanom okrenutim na dolje. Takođe, svi pokušaji da se djetetu skine majica uzrokuju jak plač. Ovo sve ukazuje da je došlo do iščašenja lakta nehotičnim cimanjem ruke pri presvlačenju ili u igri. Do ove povrede često dolazi i dok dijete uči da hoda i još uvijek je nesigurno, posebno kada treba da se popne na stepenik, pa ga promaši.

Povreda ramena

Igre sa djetetom često mogu da uzrokuju iščašenje jednog iili oba ramena. To se uglavnom dešava kada roditelji podignu dijete u vazduh držeći ga za šake kako bi ga vrtjeli u krug ili ga puštaju da "leti" dok hoda između roditelja. Neka djeca imaju hiperelastične zglobove i ona su pod većim rizikom, ali do ovakvih povreda može da dođe kod svih. U trenutku nastanka povrede bol je izuzetno jak i nekada se zglob vrati sam na mjesto po prestanku djelovanja sile koja ga je izvela iz fiziološkog položaja. Ukoliko ipak nije došlo do spontanog vraćanja, stavite djetetu hladnu oblogu i udlagu, a onda ga odvedite u zdravstvenu ustanovu gdje će ljekar da namesti zglob.

Oporavak

Nakon postavljanja dijagnoze bez rentgenskog snimka, osim ako ne postoji sumnja na prelom ili da je povreda nastala iz nekog drugog razloga, ljekar će jednostavnim pokretom da vrati zglob na mjesto. Ova povreda ne ostavlja nikakve posljedice i dijete će odmah nastaviti sa normalnim korišćenjem ruke. Ako dijete ima stabilne zglobove i više ga ne "cimate" za ruku, nema bojazni da će se ovo ponovo desiti, ali ako su u pitanju labavi zglobovi može se desiti da pri oblačenju ili igri opet dođe do iščašenja. U tom slučaju mora jako da se vodi računa, da naučite da vratite zglob kako biste skratili vrijeme do vraćanja u normalu.

Mjere opreza

Posebno treba pažljivo odabrati sport kojim će se dijete baviti kako bi se izbjegle povrede , a najbolje je da to bude plivanje. Sportovi u vodi smanjuju rizik od povreda ali voda nije bezopasna kada se koristi na neprimjeren način. Djeca uživaju u aktivnostima u vodi i to roditelje nekada ponese pa pretjeraju u želji da dijete što prije nauči da pliva. "Baci ga u vodu, proplivaće!", ne samo što to nije moguće već može da bude jako traumatično za dijete. Sa jedne strane ovako drastičan metod može da izazove užasan strah od vode, a sa druge, udarac tijelom o vodu je jako bolan. To znaju odrasli koji pri skoku sa ivice bazena ili skakaonice ne uđu u vodu pod odgovarajućim uglom pa, pored neprijatnosti koju dožive u tom trenutku, "zarade" i modrice po tijelu vidljive i poslije nekoliko dana. Dječja koža je jako osjetljiva i pri ovakvim udarcima o vodu dolazi do pucanja kapilara i povređivanja mekih tkiva.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: