Đačić odgovorio Vukotiću: Odgovaraće za lažno prijavljivanje

Ako tužilac ne optuži Vukotića, Ljubiša Ćurčić i ja podnijećemo krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja, saopštio Mirko Đačić
53 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.02.2017. 18:13h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić pozvao je Tužilaštvo da odmah po prispjeću najavljene krivične prijave protiv njega i potpredsjednika Opštine Ljubiše Ćurčića ocijeni navode iz prijave i potom optuži Milorada Vukotića za lažno prijavljivanje.

“Ukoliko bi došlo do situacije da tužilac po sprovedenom postupku ne optuži Vukotića, gospodin Ćurčić i ja ćemo protiv Vukotića podnijeti krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja”, saopštio je Đačić.

Vukotić je “Vijestima” kazao da planira da podnese specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu povodom tendera za izgradnju toplane, koji je raspisala opštinska vlast, a koju je nazvao "beskrupuloznom krađom kapitalnog budžeta" u iznosu od pet miliona eura. On je za to optužio Đačićai Ćurčića.

“Vukotić je 30. januara 2017. godine ponovio u vašem mediju niz neistina, iznoseći netačne podatke vezano za projekat izgradnje nove toplane u Pljevljima koji se od prvog dana odvija transparentno, u skladu sa zakonima i propisima države Crne Gore.

Ovaj predstavnik neimenovanih njemačkih firmi, kako se predstavio, daje sebi za pravo da nipodaštava intenzivan i posvećen rad na ovom projektu velikog broja stručnih i predanih ljudi. Na stranu to što on optužuje predsjednika i potpredsjednika Opštine Pljevlja, on pokušava da ponizi i nauku i struku, pa kaže da su oni koji su nadležni za rješavanje problema zagađenosti u Pljevljima predložili loša rješenja.

Ima li Vukotić savjesti i obraza? Osjeća li odgovornost za izgovoreno? Očigledno ne.

Upravo njegov osnovni motiv je brza i laka zarada, odnosno novac. A to je i sam priznao žaleći kako je ostao bez 90.000 eura zarade, jer je kao jedna od mjera za smanjenje aerozagađenja u urbanom dijelu Pljevalja predložena i realizuje se izgradnja nove toplane.

Za razliku od Vukotića, ja svoj posao radim za platu u Opštini Pljevlja, i ni centa van toga, spreman da u svakom trenutku položim odgovornost. Vukotićeve neistine, netačni podaci i konstatacije koje su u koliziji jedna sa drugom ne zaslužuju odgovor, ali sam dužan da reagujem zbog javnosti.

Ovaj predstavnik bezimenih firmi navodi kako se ponuda za toplanu sa "super tehnologijom" mogla dobiti na osnovu telefonskog razgovora po nižoj cijeni od one dobijene otvorenim tenderskim postupkom, a već u sljedećoj rečenici saopštava da je period od 22. novembra do 23. januara kratak za pripremu ponude. Rokovi su bili definisani u skladu sa članom 90 Zakona o javnim nabakama. Dalje, Vukotić saopštava neistinu da je tenderska dokumentacija objavljena samo na portalu Opštine Pljevlja i da postupak nije bio javan. Ovom prilikom napominjem da je tender za izgradnju toplane - I faza bio međunarodnog karaktera i objavljen je na sajtu Uprave za javne nabavke, uz dostavljene četiri ponude i uz učešće, zajedno sa podizvođačima, ukupno 22 kompanije.

Nijesu tačni ni finansijski iznosi koje pominje. Vrijednost ponuda je od 4,471 milion eura do 4,989 miliona eura, a u ovogodišnjem kapitalnom budžetu države za izgradnju toplane opredijeljeno je 800.000 eura, a ne dva i po miliona. Spekuliše sa svim iznijetim finansijskim podacima i zbog toga će snositi odgovornost.

Ovo su samo neke od ispravki netačnih navoda, a detaljnije o svemu možemo razgovarati u emisiji, na televiziji po Vukotićevom izboru. Putem saopštenja i izjava u štampanim medijima sa Vukotićem neću dalje polemisati, zato što imam pametnijeg posla”, piše u reagovanju Đačića.

Bonus video: