FEBRUARSKI REPERTOAR PROGRAMA KULTURE

Izložbe, predstave i baletski spektakli u Nikšiću

Nikšićka publika moći će da pogleda predstave “Najluđa noć”, “Tre sorelle” i filmove “Vrati se Zone” i “Santa Maria della salute
75 pregleda 2 komentar(a)
Nikšićko pozorište, Foto: Nkpozoriste.me
Nikšićko pozorište, Foto: Nkpozoriste.me
Ažurirano: 02.02.2017. 15:54h

Koncert klasične indijske muzike u “Zahumlju”, koji ta ustanova zajedno sa Nikšićkim pozorištem organizuje u nedjelju veče u 20 časova, u gradu pod Trebjesom otvoriće februarski repertoar Programa podrške razvoju kulture. Na koncertu će nastupiti Anjan Saha, na sitaru, i Subrata Manna, na tabli. Riječ je o tradicionalnim indijskim instrumentima.

Tokom februara, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, biće organizovano 18 programa, počev od koncerata, filmova, izložbi, do promocija knjiga, predstava, baletski i modni spektakli.

Prema riječima Gorana Perišića, organizatora u Muzičkom centru, sedmi put biće organizovan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “Pozdravi iz Austrije”, pod dirigentskom palicom Uva Tajmera, a nastupiće i sopran Brigita Šimon.

Baletska škole “Princeza Ksenija” proslavlja godinu od kada je počela da radi i škola u Nikšiću, pa će to biti prilika da publika odgleda spektakl “Chipolino” u koreografiji Katje Petrovske, u kome će nastupiti 176 balerina i solista beogradskog baleta Jovica Begojev. Direktorica škole Vanja Pantović kazala je da je “Chipolino” premijerno izveden 2012. godine, da je imao nekoliko izvođenja, kao i da su živopisni kostimi urađeni u operi Donjeck. Pohvalila je školu u Nikšiću u kojoj, kako je kazala, vlada takva pozitivna energija koja im daje vjetar u leđa da istim tempom nastave dalje.

Nakon Italije i u Nikšiću će biti predstavljen “Fashion intelligence - Dijalog kultura kroz modni identitet“ projekat na kome je, prema riječima Jelene Đukanović, dizajnerke tekstila, modne kreatorke i stilistkinje, radial grupa profesionalaca iz oblasti mode koji na modu gledaju na malo drugačiji način. Biće to, prema njenim riječim, prava modna “poslastica” koja se sa naučne strane bavi proučavanjem mode i tradicije na savremen način, dok sa druge strane istražuje i pronalazi talente i koristi ih za opšti progres.

Prema riječima Kristine Radović, nikšićka publika će tokom februara moći da pogleda predstave „Najluđa noć“, „Tre sorelle“, filmove „Vrati se Zone“ i „Santa Maria della salute“, koji se ponovo prikazuje zbog velikog interesovanja publike, dok će najmlađi uživati u predstavi Gradskog pozorišta iz Podgorice „Kod Nojeve barke u 8“.

Kada su knjige u pitanju, prema riječima Milana Koraća, sekretara Sekretarijata za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje,, biće promovisana djela neuropsihijatra dr Jovice Hausmajstera “Putovanje kroz vrijeme“, Tonija Skrbinca “Mangupluci ili uspomene” i Sonje Ražnatović “Jana, samo privremeno u bloku 9”. Učenice Muzičke škole “Dara Čokorilo” povodom Dana zaljubljenih sugrađane će častiti koncertom, dok će se na Filozofskom fakultetu predstaviti mladi pjesnici iz kluba “Poenta poetika”.

Kako je kazao Korać, u toku februara, biće organizovane i izložbe , ilustracija Tonija Latifića i “Titanic - Carpathia”, izložba posvećena putničkom brodu koji je potonuo, “Titaniku”, i brodu koji mu je prvi pritekao u pomoć, “Karpatija”.

Radović je kazala da će Nikšićani moći da pogledaju i izložbu fotografija „Crno bijela duga“ sugrađanina Nebojše Radovića, a biće organizovano i veče posvećeno muzičkom stvaralaštvu pokojne džez i soul pjevačice Ejmi Vajnhaus na kojem će nastupiti beogradski tribjut bend “Amy’s House”.

U sklopu međunarodne kulturne razmjene biće organizovana izložba hrvatskih umjetnika Ivana Paulića, Borisa Rece i Dijane Trtanj.