Tetra vita, drugi život tetrapak ambalaže

“Lucidno i majstorski Izabela koristi već postojeće linije”
152 pregleda 0 komentar(a)
Izabela Matoš, Foto: Slavica Kosić
Izabela Matoš, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.02.2017. 14:41h

Tetra vita naziv je izložbe slikarke i dizajnerke Izabele Matoš koja je otvorena u utorak veče u galeriji “Sue Ryder” u hercegnovskom Starom gradu.

Izloženo je tridesetak grafika rađenih u tehnici suve igle na tetrapak ambalaži, nastalih proteklih godina u njenom ateljeu u Nantu u Francuskoj.

“Vrlo lucidno i majstorski Izabela koristi već postojeće linije, mada one nisu polazna tačka ostalih koje utiskuje, dok bojom koja ima ulogu simbola, kreira atmosferu crteža, a preovladavaju crvena, plava i zelena. Ljudska figura u svakoj priči ima drugu ulogu, a prate je floralni elementi kao i već postojeća arhitektonska obilježja Mediterana; prepoznajemo Mamulu, Gospu od Škrpjela i druge, kojima nas poziva na tradiciju i istoriju. Mjesec nas opominje da je možda kasno za promjene kao i da je likove - lažne vladare obuzeo mrak te da zbog cjelokupne nesvijesti polako izumiru zanati poput ribolova”, ocijenila je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Kristina Milatović, navodeći da je riječ o” sjajnoj seriji grafika čije polazište leži u crtežu, kao najintimnijem izrazu umjetnice”.

Ona je ovaj ovaj ciklus ocijenila i kao kritiku društva u kome živimo i kao apel da se nešto promijeni.

“Bez obzira što su pojedine teme i teške nadam se da ipak ima neke poezije koja prija, doprinosi da sve ne bude tako strogo i da kroz neke formate možete da pronađete pozitivnu liniju za cijelu priču”, poručila je Matoš.

Objašnjava da su grafike u nastale u ateljeu u Nantu, gradu koji je 52 km udaljen od mora. “Ima dosta galebova, jedrilica, nije daleko od okeana i sve mi nekako miriše na Herceg Novi. Ima čak i vegetaciju koja je mediteranska…”.

Izabela Matoš je je diplomirani aranžer dekorater (VLSP Beograd) i nastavnik likovne kulture. Novljanka, rođena u Dubrovniku, kada je odrasla - otkrivala je svijet, živjela u Argentini, Turskoj, Španiji… a posljednjih godina u Francuskoj. Izlagala je u Novom i regionu, poklenula kreativni studio Isart, Radila je kao kostimograf i scenograf u nekoliko pozorišnih predstava.

Postavka radova iz ciklusa “ Tetra Vita” biće izložena sljedećih mjesec dana u galeriji ,,Sue Ryder“ na Belavisti.

Bonus video: