KRITIKA SASJEKLA NOVI ROMAN

Šta se dogodilo s Polom Osterom?

Iako se izdavač “MacMillan” medijima hvali time kako je “4321” - “najveći roman Pola Ostera”, čini se da je poznati njujorški pisac izgubio podršku književne kritike
509 pregleda 0 komentar(a)
Pol Oster, Foto: Paris Review
Pol Oster, Foto: Paris Review
Ažurirano: 01.02.2017. 20:01h

Poznati američki pisac Pol Oster objavio je novi roman “4321”, potencijalni magnum opus od hiljadu strana koji bi trebalo da predstavlja krunu njegove višedecenijske karijere, ali prve reakcije književnih kritičara su negativne.

Priča “4321” počinje 1947. godine, rođenjem Arčibalda Isaka Fergusona u Njuarku, sina jedinca Rose i Stenlija Fergusona. Pol Oster zapravo opisuje četiri verzije Fergusonovog života, koji se u mnogo čemu razlikuju, ali slični po strasti - koju u glavnom liku u svakom od života izaziva zanosna Ejmi Šnajderman.

Iako se izdavač “MacMillan” medijima hvali time kako je “4321” - “najveći roman Pola Ostera” - što je tehnički tačno ako se gleda na broj stranica - čini se da je poznati njujorški pisac izgubio podršku književne kritike. Nekada hvaljen i rado čitan, Oster kao da je posljednjih godina izgubio na relevantnosti, o čemu svjedoče i tekstovi u američkim medijima poput nedavnog “Šta se dogodilo s Polom Osterom” na portalu “Vulture”.

Zato je “4321” trebao da bude piščev veliki povratak na književnu scenu, ali prve su reakcije poprilično suzdržane. “Guardian” tako piše da je novi Osterov roman “iscrpljujući” i “predug” i da je “ni najmanje iznenađujuća priča o odrastanju ispunjena seksualnom žudnjom i literarnim ambicijama”. Roman je ispunjen rečenicama dužim od jedne stranice, ali u njima autor opisuje kako se glavni lik osjećao kada je prvi put probao neko egzotično jelo ili kad je naučio da parkira automobil, zamjera “Guardian” i konstatuje: “Vrlo brzo se takvim pisanjem može ispuniti 1000 stranica”.

“London Review Of Books” konstatuje da se “urednik nije puno naradio” na romanu “4321” te ukazuje na problematičnu strukturu knjige koja je “podijeljena u osam dugih poglavlja u kojima se nalaze četiri potpoglavlja”. Portal “Slate” smatra da je novi Osterov roman “hladan”, iako se zapravo bavi “mladim muškarcem koji rano doživljava umjetnički uspjeh”, što bi trebalo da bude zanimljiva tema. Za “The New Yorker” roman “4321” je “previše naporan”.

Preporučujemo za Vas