ZEMLJIŠTE NA GRAHOVU

Prodaja zemlje vrijedne oko 10 miliona: "To je krš i tu samo ptice mogu da slijeću"

Suđenje se nastavlja 7. februara, u podgoričkom Višem sudu
104 pregleda 4 komentar(a)
Grahovo, zemlja, Foto: Svetlana Mandić
Grahovo, zemlja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2019. 22:10h

Bivši direktor Zemljoradničke zadruge Grahovo Milivoje Živković juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da se ne osjeća krivim, jer prodajom zemljišta na Grahovu država nije oštećena za deset miliona eura.

On je pred sutkinjom Vesnom Pean konstatovao da je prodata imovina bila u vlasništvu Zadruge Grahovo, a ne države kako piše u optužnici.

Rekao je da je prodaja obavljena na javnom tenderu i da u međuvremenu tužilac i imovinsko-pravni zaštitnik Crne Gore nijesu tražili da se oglasi ništavim ugovor potpisan sa ruskim investitorom 2007.

Prema navodima optužnice, Živkovića i još jedanaest osoba terete se da su državnu zemlju koju je koristila zadruga Grahovo oštetili državu za 10.144.426 eura.

“Država nam nikada nije davala instrukcije ili zahtjeve u pogledu ko treba da bude direktor i kako da se raspolaže imovinom... Bili smo primorani da krenemo u prodaju imovine, jer sedam godina nijesmo primali platu... Raspisali smo javni tender. Prijavio se samo jedan ponuđač. Rus Artem Lavrišev. Prihvatili smo njegovu ponudu, jer je to bilo povoljno za nas”, naveo je Živković.

Objasnio je da je ugovor pripremio advokat Danilo Kovačević, a da ga je on potpisao.

Živković je dodao da zemlja koja je prodata firmi Grahovo Medikal centru ne vrijedi 10.000.000 eura, kako tvrdi Specijalno tužilaštvo.

“Radi se o krševitoj zemlji. Tu samo mogu ptice da  slijeću ”, kazao je on i dodao da je kasnije saznao da je urađena procjena i da zemljište vrijedi oko 280.000 eura.

Naglasio je da je ugovor o prodaji zemlje u Grahovu prošao kroz sudski postupak po privatnoj tužbi, da je to stiglo i do Vrhovnog suda gdje je zaključeno da je ugovor validan.

I bivši predsjednik Mjesne zajednice Grahovo i izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme Grahovo medikal centar Zdravko Bošković kazao je da nije lopov i kriminalac i da nije od prodaje zemljišta pribavio nikakvu korist: ”Prijava protiv mene je produkt kvarnih interesa pojedinaca”. 

Preporučujemo za Vas