Zuvdiji Hodžiću nagrada Miroslavljevo jevanđelje

Odluka je, nakon tajnog glasanja, donesena većinom glasova, a u sastavu žirija bili su predsjednik Mladen Lompar i članovi Milorad Popović, Jovanka Vukanović, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević
147 pregleda 10 komentar(a)
Zuvdija Hodžić, Foto: Montenegroclick.me
Zuvdija Hodžić, Foto: Montenegroclick.me
Ažurirano: 01.02.2017. 16:51h

Dobitnik državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2016. godinu je književnik i istaknuti stvaralac Zuvdija Hodžić, za roman "Svi moji", objavljen prošle godine u izdanju OKF-a Cetinje.

Odluka je, nakon tajnog glasanja, donesena većinom glasova, a u sastavu žirija bili su predsjednik Mladen Lompar i članovi Milorad Popović, Jovanka Vukanović, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević.

"Na javni poziv koji je Ministarstvo kulture objavilo 18. novembra 2016. godine pristigli su predlozi za 31 knjigu od 24 autora. Propozicije za dodjelu Nagrade zadovoljilo je 29 knjiga od 23 autora", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

U skladu sa procedurom utvrđenom poslovnikom o radu, žiri je na širu svedenu listu izdvojio djela: Milenka Ratkovića, Dimitrija Popovića, Bosiljke Pušić, Ljubete Labovića, Ognjena Spahića, Srđe Martinovića, Sretena Vujovića, Zuvdije Hodžića, Miodraga Tripkovića, Adnana Čirgića, Radojice Boškovića, Borislava Jovanovića i Andrije Radulovića.

"Žiri je potom sveo listu na tri predloga. U užem izboru našle su se knjige: Sretena Vujovića, Zuvdije Hodžića i Borislava Jovanovića", kaže se u saopštenju.

Nakon tajnog glasanja, Žiri je većinom glasova odlučio da se nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2016. godinu dodijeli Hodžiću.

U obrazloženju žirija navodi se da nagrađeni roman „Svi moji“ pokazuje da je književnost zapravo zbir fragmenata iz života.

"Hodžićev narativni opseg je širok i obuhvata period njegovih predaka, mladalačke dane, one podatke iz životnog okružja što u sebi nose neku misteriju i konkurišu životnim činjenicama, zatim preispitivanje sebe i vremena u kojem živi, nizanje sažetih činjenica i detalja iz stvarnosti s povremenim oslanjanjem na maštu", kaže se u obrazloženju.

Bonus video: