Herceg Novi: Promovisana monografija "Tomo Katurić – zlatni filatelista koji je osvojio svijet"

Autor monografije profesor Seferović je podsjetio da je Tomo Katurić osvojio preko 40 medalja, od toga 12 zlatnih za filatelističke kolekcije i da je istovremeno "promovisao kulturu, istorijsku baštinu, prirodne ljepote, floru i faunu Boke Kotorske"
256 pregleda 8 komentar(a)
Lazar Seferović, Tomo Katurić, Foto: Slavica Kosić
Lazar Seferović, Tomo Katurić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.02.2017. 10:09h

"Tomo Katurić – zlatni filatelista koji je osvojio svijet" naziv je monografije o najpoznatijem i najuspješnijem crnogorskom filatelisti, koju je priredio profesor Lazar Seferović. Monografija koja je predstavljena sinoć, nastala je kao plod saradnje dvije hercegnovske legende: profesora Lazara Seferovića kome je ovo jedanaesta knjiga i pomorskog kapetana Toma Katurića.

Književnik Vujica Ognjenović ističe da Katurićeve kolekcije nisu puka dokumentaristika, skup pisama iz određenog perioda.

"One su više od toga, rekao bih da je to, do sada neotkrivena i ekskluzivna, intimna istorija Boke Kotorske. Katurićeve kolekcije pisama, kao i kolekcije članova njegove porodice, supruge i sina, otkrivaju nam kako se živjelo, plovilo i zarađivalo u Boki, koliko su tadašnji ljudi bili pismeni i držali do svjetskih manira i običaja", ustvrdio je Ognjenović.

"Ono što je ključno i što posebno osvaja u knjizi osim same teme kojom se autor bavi i autentične literarne kreacije koja je po mnogo čemu jedinstvena, jeste i sklad tekstualnog i ilustrovanog izraza. Osim toga ovu knjigu karakteriše i osoben književni tonalitet koji je veći dio tipičnog istoriografskog i biografskog materijala, autor vješto pretvorio u priču o čovjeku koji je toliko puno doprinio ne samo crnogorskoj već i svjetskoj filateliji. Ova knjiga je izuzetan kulturološki događaj na ovim prostorima", zaključio je Ognjenović.

Publicista i slikar Minja Bojanić evocirao je uspomene na četvrt vijeka druženja i bilježenja Katurićevih filatelističkih uspjeha.

"Dom Katurića u Kamenarima je ne sasvim procjenjena, ali više nego vrijedna kulturna baština", ustvrdio je Bojanić i podsjetio da je Katurić bio jedan od prvih galerista u Crnoj Gori koji u svojoj kolekciji ima djela svjetski poznatih i priznatih slikara.

"Poštanska marka je najbolji ambasador svake države, time je i uspjeh Katurića značajniji koji je osvajajući medalje i priznanja svijetom promovisao vrijednosti i blaga našeg podneblja”, poručio je Bojanić.

Za autora monografije Lazara Seferovića, je konstatovao da je "jedan od posljednjih svestranih ličnosti kasnorenesansnog kova".

Tomo Katurić je ispričao da su se njegovi preci doselili u Kamenare u Boki Kotorskoj 1.697 godine iz Banjana i da su se od tada bavili pomorstvom i trgovinom.

"Ono što su naši stari pisali i što se njima pisalo, sakupljalo se i prenosilo sa koljena na koljeno, od mog prađeda Mata, kapetana na jedrenjacima, na đeda Toma, pa strica Lazara, građevinskog inženjera. Kada je on umro 1974. godine kolekciju pisama i poštanskih maraka sam ja naslijedio i od tada uvećao, ulažući dosta znanja, truda i novca", kazao je Katurić.

Porodica Katurić sakuplja poštanske marke skoro 200 godina i sada su u posjedu vrijednih kolekcija.

"Poštanska istorija Boke Kotorske od 1809. do 1875.” koja sadrži 250 pisama, odnosno 128 listova iz doba Napoleona. Do 1850. godine pisma su samo pečaćena, što se kvalifikuje kao predfilatelija, ali u kolekciji su i pisma sa markama, odnosno ona nakon osnivanja Udruženja pošta svijeta u Bernu, kada je Crna Gora bila jedna od 22 zemlje osnivačice. Katurićeva kolekcija je unikatna i dobrim dijelom sastavljena je od pisama iz porodične prepiske. U kolekciji su i Pisma bokeških pomoraca 1830-1890 i Pisma sa brodova austrougarske flote 1914 -1918.

Katurićeve zbirke se procjenjuju visokim sumama, a najbolje su valorizovane na svjetskim filatelističkim izložbama, gdje je redovno dobitnik najsjajnijih odličja. Svakako, najznačajnije priznanje je status člana "Kraljevskog filatelističkog društva" u Londonu, gdje je učlanjen 2007. godine.

Autor monografije profesor Seferović je podsjetio da je Tomo Katurić osvojio preko 40 medalja, od toga 12 zlatnih za filatelističke kolekcije i da je istovremeno "promovisao kulturu, istorijsku baštinu, prirodne ljepote, floru i faunu Boke Kotorske", da je izlagao svuda osim na Arktiku i Antartiku, kao i da je izdata poštanska marka sa Katurićevim likom.

Knjiga je štampana na našem i engleskom jeziku i može biti sjajan turistički materijal, jer pored priče o Katuriću je i vodič kroz kulturu, istoriju i pomorstvo Boke Kotorske.

Promociju u hercegnovskoj dvorani Park, pratili su u muzičkom dijelu, po želji profesora Seferovića i kapetana Toma Katurića, Egzodusi, hercegnovski ansambl koji slavi pet decennija postojanja.

Bonus video: