U požaru u Osnovnom sudu najviše uništeno okončanih predmeta

U pisarnici suda na dan požara bilo je 16.605 predmeta...
85 pregleda 4 komentar(a)
Osnovni sud požar, Foto: Savo Prelević
Osnovni sud požar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2017. 07:00h

U krivičnoj pisarnici podgoričkog Osnovnog suda, na dan požara 6. decembra bilo je 16.605 predmeta, od kojih je većina arhiviranih.

To je "Vijestima" saopštila portparolka tog suda Anja Krkeljić.

U požaru je najviše oštećenih predmeta bilo pravosnažno okončano i njihova obnova je u toku, a obnovljeni su gotovo svi aktivni predmeti koji su izgorjeli.

To se može zaključiti iz saopštenja objavljenog na sajtu suda.

Krkeljić je navela da je oštećen ili uništen 61 krivični predmet koji je u toku pred tim sudom i 154 presuđena nepravosnažna predmeta, od kojih je većina već obnovljena.

Dodala je da je od 61 aktivnog krivičnog predmeta, 58 obnovljeno, a u toku je obnova još tri predmeta.

Nije precizirala koliko je obnovljeno presuđenih nepravosnažnih predmeta, navodeći da je u manjem broju obnova u toku.

Krkeljić je dodala da su sačuvani svi aktivni predmeti krivičnog vijeća van glavnog pretresa (potvrđivanje optužnica, određivanje i produžavanje pritvora...), dok je u toku obnova takvih predmeta koji su arhivirani.

“Komisija za saniranje predmeta od posljedica požara, obrazovana rješenjem predsjednika suda, Su I br.136/2016 od 20.12.2016.godine, utvrdila je da su predmeti sudije za istragu (KRI), te svi predmeti uslovnog otpusta (UO) sačuvani”, saopštila je Krkeljić.

Dodala je i da je Komisija utvrdila da je u krivičnoj pisarnici na dan požara bio 1.401 predmet izvršenja krivičnih sankcija, od kojih su obnovljena dva oštećena u vatri.

Krkeljić je konstatovala da je to nevjerovatan uspjeh suda - da za mjesec dana obnove veliki broj predmeta, zbog čega neće biti prolongiranja sudskih postupaka.

Predsjednik suda Zoran Radović ranije je rekao da ne postoji zakonska obaveza da se u sudu sačinjavaju i čuvaju kopije sudskih predmeta, zbog čega one ne postoje u arhivi suda.

Odgovarajući na pitanja "Vijesti", rekao je da je srećna okolnost u situaciji koja je zadesila sud - to što se najveći broj aktivnih krivičnih predmeta nalazi u kancelarijama sudija.

U pisarnici, prema pravilu, trebalo je da budu svi krivični predmeti tog suda od 2012. godine.

Advokat Branislav Lutovac nakon požara ocijenio je da je neophodno dopuniti odredbe Sudskog poslovnika na način što bi informacioni sistem suda trebalo da vrši skeniranje i softversko čuvanje svakog sudskog predmeta.

Krivična pisarnica podgoričkog Osnovnog suda izgorjela je u požaru 6.decembra, oko pet sati ujutro. U trenutku požara u sudu se nalazio jedino stražar Dragoslav Lukovac.

Iz Osnovnog tužilaštva i dalje kriju šta je uzrok požara u sudu

Iz Osnovnog državnog tužilaštva saopštili su "Vijestima" da su dobili nalaze vještaka, ali nijesu željeli da saopšte uzrok požara.

"Povodom požara u Osnovnom sudu u Podgorici, u ovom tužilaštvu je formiran predmet, koji se nalazi u izviđaju. Vještaci protivpožarne i elektro struke su krajem prošle sedmice dostavili nalaze i mišljenja, ali radi zaštite interesa postupka, ne možemo saopštiti više podataka”, naveli su u tužilaštvu.

Tužilac Nikola Boričić rekao je ranije da je isključena mogućnost da je požar podmetnut spolja.

U javnosti se spekuliše da je požar izazvala grijalica koja je ostala upaljena ili neispravan produžni kabl.

Bonus video: