Završeno suđenje Vujoviću: Tužiteljka izmijenila optužnicu

Odbrana optuženih iz firme Provladeks, tvrdi da izmijenjenom optužnicom nema umišljaja
213 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladan Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2017. 17:13h

Sutkinja podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša 7. februara objaviće presudu suvlasniku i izvršnom direktoru Provladeksa Vladanu Vujoviću i Ivanu Lakiću.

Suđenje dvojici Podgoričana okončano je juče završnim riječima.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić prije davanja završnih riječi izmijenila je optužnicu kojom se Lakić tereti da je kao odgovorno lice zlopotrijebio službeni položaj, tako što je sebi pribavio dobit veću od 40.000 eura, a da mu je u tome pomogao Vujović.

“Okrivljeni su bez saglasnosti drugog suvlasnika firme Provladeks Denisa Mandića, kao garanciju da će uredno izmiriti kredit, koji je podignut za lične potrebe Lakića, založili 14.000 akcija HTP Primorja i 5.000.000 akcija Fonda HLT, koji su vlasništvo preduzeća. Za podizanje ovog kredita Vujović je dao usmenu saglasnost Lakiću i potpisao administrativnu zabranu na lična primanja Lakića, kao garanciju za vraćanje kredita. Pošto kredit nije vraćan uredno, banka je prodala akcije”, kazala je Samardžić.

Dodala je da je na osnovu nalaza vještaka utvrđeno da je time Provladeksu i Mandiću pričinjena šteta.

Mandićev pravni zastupnik, advokat Goran Rodić kazao je da su njegov klijent i Vujović firmu zajednički osnovali, udjelom od po 50 odsto.

“Akcije HTP Primorja i HLT Fonda bile su vlasništvo društva i predstavljaju imovinu firme, za čije zalaganje za podizanje kredita Mandić nije dao saglasnost, niti je znao da je to učinjeno. Time su okrivljeni založili imovinu firme za potrebe fizičkog lica Ivana Lakića”, rekao je on.

Mandić se juče pridružio krivčnom gonjenu, precizirajući pravno - imovinski zahtjev od 140.000 eura.

Branilac okrivljenih, advokat Zoran Piperović rekao je da nije pričinjena šteta i da je u pitanju obični spor, koji je trebalo da se riješi u Privrednom sudu.

Dodao je da je nejasno zašto se Specijalno državno tužilaštvo bavilo firmom koja je sto odsto u privatnom vlasništvu.

“Ovdje nije u pitanju krivično djelo. Ovo je obična parnica koja je trebalo da završi u Privrednom sudu. Ovdje nema ni umišljaja, ni štete. Inače, kako dokazati da je Vujović, kao suvlasnik firme, sam sebi htio da nanese štetu. U ovom slučaju nema ni predstavnika firme koji bi potvrdio da je bilo štete. U pitanju je privatni odnos između suvlasnika. Ostaje nejasno iz kojih se pobuda Specijalno tužilaštvo stavilo na stranu Mandića, jer u ovom slučaju imamo samo parnicu”, rekao je Piperović. Istakao je da je za postojanje krivičnog djela koje se njegovim klijentima stavlja na teret potreban umišljaj, a da toga nema.

Njegovoj odbrani pridružio se i Vujovićev drugi branilac, advokat Pavle Radonjić, ali i advokat Dragoljub Đukanović koji je istakao da izmijenjenom optužnicom, odnosno izostvaljanjem dijela “da je znao da kredit neće biti vraćen”, nema umišljaja.

Vujović: Ni cent država nije oštećena

Optuženi Ivan Lakić kazao je u završnoj riječi da firma Provladeks nije oštećena, i da u prilog tome ima dokaz - mišljenje sertifikovanih računovođa Crne Gore.

Okrivljeni Vujović rekao je da smatra da predmet u kom je optužen, shodno Zakonu o specijalnom tužilaštvu, nikad nije trebalo da bude tretiran od strane specijalnog tužioca.

“Država nije zakinuta ni za cent, jer je ovo sto odsto privatna firma. Nalazi vještaka su nelogični i neprofesionalni, jer je nemoguće da aktiva preduzeća nije umanjena, a da je šteta nastala kako oni tvrde", kazao je Vujović .

Bonus video: