Nikšić: Uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za prodaju narkotika

Hapšenje osumnjičenih je rezultat višemjesečne aktivnosti službenika Odsjeka za borbu protiv droge i CB Nikšić na suzbijanju ulične prodaje narkotika na području Nikšića
619 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Hapšenje u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.01.2017. 14:42h

Nikšićka policija uhapsila je jutros, u ranim jutarnjim satima, sedam sugrađana zbog sumnje da su se duži period bavili uličnom prodajom narkotika. Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju riječ je o tzv. grupi „Željezarci“. Oni će po nalogu Višeg državnog tužioca biti sprovedeni u Podgoricu gdje će biti i saslušani.

Uhapšeni su Martin Janjušević (29), Darko Ćetković (34), Samir Jaganjac (34), Aleksandar Samardžić (33), Nikola Damjanović (33), Nikola Vučeljić (23), Davor Perunović (33), rečeno je "Vijestima" nezvanično.

"Vijestima" je iz policije rečeno da osim ovih sedam uhapšenih, potražuju još četiri osobe koja su obuhvaćena krivičnom prijavom, a upitanju su Mijuško Matijašević, Luka Bulatović, Vuksana Kuveljić i Miloša Bulajić.

Nezvanično je iz policije rečeno da je za vrijeme sprovođenja planske aktivnosti na suzbijanju ulične prodaje izvršeno oko 65 zaplijena opojne droge heroin, kokain i marihuane.

Hapšenje osumnjičenih je rezultat višemjesečne aktivnosti službenika Odsjeka za borbu protiv droge i CB Nikšić na suzbijanju ulične prodaje narkotika na području Nikšića. Za to vrijeme prikupljeni su dokazi koji upućuju na sumnju da su se uhapšena lica bavila uličnom prodajom narkotika.

Slična akcija je sprovedena prije više od mjesec dana i tada je uhapšeno osam lica osumnjičenih za uličnu prodaju narkotika, a prijavom je obuhvaćena i jedna osoba koja se nalazila u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Kako je “Vijestima” nedavno kazao načelnik nikšićkog CB Milorad Žižić suzbijanje ulične prodaje narkotika je jedan od prioritete i u narednom periodu.

Popović: Realizovana akcija "Paketić II", koja je anstavaka akcije "Paketić"

Službenici Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije su jutros realizovali višemjesečnu akciju "Paketić II", koja je nastavak akcije "Paketić" iz decembra prošle godine, a u ove dvije akcije, usmjerene na suzbijanje ulične prodaje opojnih droga, zaključno sa jutrošnjim hapšenjima i procesuiranjem, ukupno je krivičnim i prekršajnim prijavama procesuirano 112 lica i realizovano je 90 pojedinačnih zapljena droga marihuana, heroin i kokain, saopštila je danas Tamara Popović, savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a

Ona je dodala da je u akciji "Paketić II", koja je sprovođena sedam mjeseci, ukupno će biti procesuirano 76 osoba, od čega 11 krivičnim i 65 prekršajnim prijavama.

Popović navodi da je od tih 11 osoba, sedam uhapšeno jutros dok se za četiri traga.

Protiv 65 osoba, ističe Popović, su već podnijete prekršajne prijave.

Ona je rekla da je u akciji "Paketić", koja je takođe trajala više mjeseci a realizovana je 21.12.2016. godine, ukupno procesuirano 36 lica od čega devet krivičnim a 27 prekršajnim prijavama.

"Naime, službenici Odsjeka za borbu protiv droge su danas u ranim jutarnjim časovima, u realizaciji akcije "Paketić II", u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić i u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a uz podršku Posebne jedinice policije pretreli stanove i druge prostorije na 16 lokacija na području Nikšića. Prilikom pretresa uhapšeno je sedam lica, dok se za četiri lica traga. Sva ova lica su iz Nikšića. Uhapšeni su M.J. (28), N.V. (22), N.D. (22), D.P. (32), A.S. (32), S.J. (33) i D.Ć. (33), dok su M.M. (40), M.B. (24), L.B. (24) i V.K. (25) u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice. Ovih 11 lica se sumnjiče da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", istakla je Popović.

Realizacijom ove akcije je presječan još jedan lanac distribucije narkotika na uličnom nivou budući da se ova lica sumnjiče da su u dužem periodu u kontinuitetu nabavljala opojne droge marihuana, heroin i kokain koje su potom prepakivala u manja pakovanja a zatim ta pakovanja distribuirala i prodavala na tzv. uličnom nivou na području Nikšića.

Ona je dodala da je sedam osoba uhapšenih jutros, uz četiri krivične prijave kojima su procesuirani, već privedeno državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a krivične prijave zbog ovih krivičnih djela su podnijete i protiv četiri osobe koje su u bjekstvu.

"U ove dvije akcije je, u ukupno 90 zapljena – 63 u ovoj i 27 u prethodnoj akciji, zaplijenjeno pola kilograma marihuane, 50 grama heroina i 20 grama kokaina koji su bili zapakovani u više stotina paketića. Policajci su inače u toku 2016. godine, u 815 pojedinačnih zapljena, pronašli i oduzeli 2 tone i 817 kilograma opojnih droga (2.817 kg). Od toga je bilo najviše marihuane i skanka (2 tone i 783 kilograma marihuane), a potom heroina (33,38 kg), kokaina (337 grama) i ekstazija (1.566 komada). U 2016. godini je dakle zaplijenjeno 12 puta više droge nego u 2015. godini s obzirom da je u toj godini zaplijenjeno 237,42 kg opojnih droga. Takođe, u 2016. godini je bilo duplo više zaplena droge nego godinu ranije jer je u 2015. godini realizovano 383 pojedinačnih zapljena", rekla je Popović.

Bonus video: