Nuhodžić ukinuo dodatak na plate MUP-u i policiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je planirano, ove godine trebalo bi da iz budžeta dobije 84,81 milion, od čega će za Upravu policije otići 59.301.357,02 eura
127 pregleda 59 komentar(a)
policija, Foto: Savo Prelević
policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2017. 15:24h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić pismeno je obavijestio oko 5.000 službenika tog ministarstva i Uprave policije da u budžetu za ovu godinu nema novca za isplaćivanje varijabila.

On je u zvaničnom dopisu, 25. januara, poslao svim organizacionim jedinicama MUP-a i Uprave policije obavještenje da se taj dio na zaradu neće isplaćivati, te da šefovi ne šalju predloge za taj dodatak na zaradu.

„Obavještavam vas da zbog ograničenih finansijskih sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova, neće se isplaćivati varijabilni dio zarade, te da do daljeg se ne dostavljaju predlozi“, navodi se u dopisu koji je potpisao Nuhodžić .

Dopis je dostavljen Upravi policije, ali i organizacionim jedinicama MUP-a - Direktoratu za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor, Direktoratu za upravne unutrašnje poslove, Direktoratu za vanredne situacije, Direktoratu za međunarodnu saradnju, Odjeljenju za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama, Odjeljenju za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, Odjeljenju za unutrašnju revizuju, kabinetu ministra, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, Službi za informacione tehnologije, Službi za pravne, kadrovske i finansijske poslove, Službi kancelarijske, opšte i pomoćne poslove.

Varijabila je bila jedan od značajnijh stavki, na koje su godinama unazad računali službenici, uglavnom, u administraciji.

Taj dodatak na zaradu su određivali šefovi, a varijabila je mogla da bude dodata i 40 odsto na osnovni koeficijent.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je planirano, ove godine trebalo bi da iz budžeta dobije 84,81 milion, od čega će za Upravu policije otići 59.301.357,02 eura.

Iako je Vlada najavila stezanje kaiša u narednoj godini, izgleda da su za MUP bili široke ruke jer je planirani budžet za četiri miliona veći u odnosu na 2016. godinu.

Ta brojka je za 14 miliona veća u odnosu na budžet, koji je MUP imao na raspolaganju u 2015. godini.

Najveći dio budžeta MUP-a će “pojesti” plate 4.063 službenika Uprave policije, na čije će bruto zarade otići 52,55 miliona eura.

Bonus video: