Vremeplov: Borići opustošeni profiteri zaradili 400.000 njemačkih maraka

Dogovor da se sjeku i odvoze markirana stabla, a sade novi borovi i bagremi niko ne poštuje
129 pregleda 0 komentar(a)
Njemačke marke, Foto: Shutterstock
Njemačke marke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2017. 10:28h

Ko će profitirati od ekološke katastrofe koja je zadesila Herceg Novi u junu 2000, kada je vatrena stihija progutala oko 27.000 stabala borova na orjenskoj padini Borići , pitaju članovi Ekološkog društva Boke.

Oni tvrde da na tom požarištu sjeku oštećene borove i odvoze ih, te da je na tom terenu zasađeno veoma malo novih sadnica.

Dogovor da se sjeku i odvoze markirana stabla, a sade novi borovi i bagremi niko ne poštuje.

“Gdje je nestao novac od posječenog, odvezenog i, vjerovanto, prodatog drveta u količini od oko 4.000 kubika. Ako je cijena po kubiku bar 100 njemačkih maraka, onda je riječ o sumi od oko 400.000 njemačkih maraka, vjerovatno i više. Ko sjedi u njemu i čemu služi Upravni odbor JP Šumsko gazdinstvo, koje gazduje šumama na ovom prostoru? Kome ide novac ako radnici u kotorskom Šumskom gazdinstvu nekoliko mjeseci unazad nijesu primili platu”, piše u saopštenju ekologa i ističe da se "ni grad H. Novi nije previše pretrgao da bi se saniralo požarište, a povodom cijele te situacije, kako tvrde, nije se oglasilo ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore".

Bonus video: