Od koga država čuva Šarićev hotel?

Lunez one otkupila i dugovanja firme MVM invest, čiji je osnivač Blažo Dedić...
308 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2017. 19:21h

Budvanski katastar odbio je zahtjev kompanije Rahika uno iz Praga da upiše hipoteku na hotel Max prestige u naselju Podkošljun u Budvi.

Češka firma je to tražila nakon što su preuzeli kreditna potraživanja od kompanije Lunez one, koja je još krajem 2012. otkupila oko 15 miliona eura dugova prema Prvoj banci, između ostalih i firme Max prestige koja gazduje istoimenim hotelom. Prema dostupnim podacima, djelatnost Rahika uno je prikupljanje i naplata dugova.

Piše da je preduzeće osnovano u maju 2011. godine, a da su dionice založene u korist Prve banke Crne Gore na osnovu ugovora potpisanog 16. januara 2013. godine.

Pravni zastupnik češke kompanije, advokat Dragoljub Đukanović nije želio da komentariše činjenicu da mu je odbijen zahtjev za upisivanje hipoteke na hotel u Budvi.

Max prestigom formalno upravlja Bojan Stanojković, kojeg mediji povezuju sa optuženim narkobosom iz Pljevalja Darkom Šarićem. U katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine krajem decembra upisana je zabilježba o odbijanju zahtjeva češke kompanije Rahika uno o upisivanju hipoteke.

Kao vlasnik katastarske parcele 805 KO Budva - na kojoj je hotel površine 1.014 kvadrata, upisana je firma Max prestige.

Kao djelatnost češke firme Lunez one navodi se iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, a piše da ju je osnovala of-šor kompanija Serraghis Loan Manegment ltd, registrovana na Kipru.

Prema katastarskoj evidenciji, oni su u martu 2013. preuzeli kreditne obaveze Maks prestiža, na ime kojih je Prva banka upisala hipoteku na hotel.

Prema podacima sa sajta, na Stanojkovićev hotel i zemljište 27. oktobra 2008. godine upisana je naprije hipoteka na osnovu kredita od 1.318.345 eura dobijenog od Prve banke.

Istog dana upisana je i druga hipoteka u korist banke u vlasništu Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera Mila Đukanovića - zbog kredita od 5.054.979 eura.

Godinu kasnije, 11. novembra 2009. upisana je još jedna, kada je zbog kredita od 3.063.623 eura u korist Prve banke stavljena zabrana otuđenja i davanja u zakup Stanojkovićeve nekretnine na zaobilaznici u Budvi.

Na imovinu firme Max prestige u Budvi, Prva banka i 23. avgusta 2010. upisuje hipoteku na kredit od 1.292.437 eura, a 30. marta 2011. i hipoteku od 4.337.074 eura.

Hotel Max prestige mediji su često dovodili u vezu sa Šarićem, spekulišući da je samo formalno u vlasništvu Stanojkovića.

Njega je srpsko tužilaštvo optuživalo da je jedan od organizatora šverca više od dvije tone kokaina zaplijenjenog 2009. godine u policijskoj akciji “Balkanski ratnik”, nedaleko od urugvajske prijestonice Montevideo. Stanojković je optuživan i da je organizovao šverc 320 kilograma kokaina u Milanu 2008. godine.

U julu 2015. godine u Beogradu je oslobođen optužbi, uz obrazloženje suda da tužilaštvo nije sakupilo dovoljno dokaza. Njemu i Šariću u Beogradu se sudi zbog pranja novca stečenog kriminalom. Srpski mediji prenijeli su da je Šarić u sudnici Stanojkovića predstavio kao velikog prijatelja.

“Dobar čovjek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od rijetkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom (Tomanović), pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili“, rekao je Šarić.

Objasnio je tada da su Stanojković i on kumovi i da je ovaj krstio dijete njegovog brata Duška.

Stanojković i Darko Šarić živjeli su na istoj adresi u Slovačkoj, u stanu koji je bio vlasništvo njihovog ortaka. Upravo se u Slovačkoj i nalazi holding, osnivač kiparske kompanije koja stoji iza firme Lunez one. U isto vrijeme kada je preuzela dugovanja hotela Max prestige prema Prvoj banci, ta kompanija otkupila je i dugovanja firme MVM invest iz Budve čiji je osnivač hotelijer Blažo Dedić.

Tada su preuzeli Dedićev dug od 1,1 miliona eura prema Prvoj banci i upisali hipoteku na njegovo zemljište na Košljunu. Poslovanje Dedića, našlo se pod lupom tužilašta u Srbiji zbog veza sa Šarićevom grupom i privatizacijom hotela u toj državi.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Interpola, Šarić je osnovao tri firme u američkom gradu Delaver - Mateniko LLC, Durabilly LLC i Financial agnels, a one se kao osnivači javljaju u više od 30 preduzeća i nekoliko klubova, hotela, čak i jednom vrtiću. Devet firmi osnovano je u Crnoj Gori, dvije u Rovinju (Hrvatska), jedna u Pragu (Češka) i 25 u Srbiji, od čega 16 u Vojvodini.

Češka firma stavila hipoteku i na kuću Đukanovićevog kuma

Češka firma Lunez one stavila je i hipoteku na kuću podgoričkog biznismena Vuka Rajkovića, kuma doskorašnjeg premijera i aktulenog lidera DPS-a Mila Đukanovića. Po nalogu te kompanije prije dvije i po godine i pokrenuta je prinudna naplata preko javnog izvršitelja.

Rajkovićeva kuća u centru Podgorice upisana u listu nepokretnosti LN 1093 KO Podgorica i založena na ime duga koji Đukanovićev kum ima prema Prvoj banci, kao i češkoj firmi Lunez one. Rajković se u dva navrata zaduživao prema Lunez one i ukupan dug je dostigao oko milion eura.

Firma je preuzela dio kreditnog duga koji Rajković ima prema Prvoj banci, pa u katastarskom listu za dvospratnu porodičnu kuću Rajkovića i dalje stoje hipoteke i zabrane otuđenja od Prve banke i firme Lunez one. Riječ je o zgradi koja ima tri stana od 85, 96 i 80 kvadrata i garažu od 25 kvadrata.

Lunez one preuzela i 3.127.447 duga Šarićeve firme Tera Ing

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. godine sa firmom Lunez one potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja, kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupne vrijednosti od oko 15 miliona eura.

Ugovor je ovjeren u Podgorici 12. decembra 2012, kod notarke Sonje Radović, a Lunez one se obavezala da preuzme 3.127.447 eura duga prema Prvoj banci Šarićeve kompanije Tera Ing.

Taj kredit je Šarić od Prve banke dobio 28. marta 2011. godine.

Bonus video: