Svaka je vlast radila za privatnike?

Taj projekat odavno istražuje Specijalno državno tužilaštvo, a da se istraga intenzivno vodi u više navrata je potvrdio i glavni tužilac Milivoje Katnić
91 pregleda 5 komentar(a)
Vrtić u Potkošljunu, Foto: Vuk Lajović
Vrtić u Potkošljunu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.01.2017. 20:27h

Specijalni policijski tim zatražio je od Opštine Budva da im dostavi dopunu dokumentacije o gradnji vrtića u tamošnjem naselju Potkošljun.

Milionski posao potpisima su ovjeravali predstavnici DPS-a, ali i kasniji gradonačelnici iz vlasti LSCG-a i prosrpskih partija...

Taj projekat odavno istražuje Specijalno državno tužilaštvo, a da se istraga intenzivno vodi u više navrata je potvrdio i glavni tužilac Milivoje Katnić.

Istražitelji su dokumenta počeli da češljaju još 2015. godine, ali su članovi specijalnog tima prije par dana tražili dodatne spise i pojašnjenja.

Osnovni ugovor oko izgradnje vrtića zaključen je još 1999. godine kada je gradom upravljao DPS, ali tadašnji čelni ljudi Opštine sada su opozicija...

Aneks ugovora, međutim, 2004. godine verifikuju predstavnici drugih političkih partija koji su vladali od 2002. do 2005. godine. Gotovo ista garnitura je i u sadašnjoj, novoj vlasti u Budvi.

DPS lokalna vlast zaključila je 1999. ugovor sa preduzećem Velting, kome je povjerila izgradnju predškolske ustanove u Potkošljunu.

Odmah nakon početka radova, uslijedili su protesti bivših vlasnika zemlje, pa je posao obustavljen.

Od ugovora sa Veltingom ne odustaju ni političke stranke koje su vlast osvojile 2002. godine - prosrpske partije i LSCG, već dvije godine kasnije sa istom firmom zaključuju aneks ugovora.

Tadašnja vlast Veltingu ustupa parcelu nadomak Starog grada, a ta građevinska firma obavezuje se da izgradi vrtiće u Dubovici i Potkošljunu.

Ostalo je sve na obećanjima.

U međuvremenu, vlast u Budvi preuzimaju DPS i SDP i nastavljaju saradnju sa tim preduzećem. Nakon zelenog svjetla Skupštine opštine, gradske vlasti 2009. zaključuju kompenzacioni ugovor sa Veltingom, kojim je predviđena izgradnja dva savremena vrtića ukupne površine 5.000 kvadrata.

Na ime toga ugovora, preduzeću je Opština ustupila zemljišni kompleks u centru grada od 7.000 kvadrata, na samo 50 metara od Starog grada.

Zemljište je procijenjeno na 6.500.000 eura.

Da se investitoru izlazi u suret, Opština je potvrdila i donošenjm planskog dokumenta DUP Budva centar, gdje je umjesto vrtića ucrtala soliter.

Preduzeće se obavezalo da izgradi vrtiće - u Potkošljunu površine od 1.500 kvadrata i u Dubovici, površine 3.500 kvadrata. Ugovor se ne poštuje, pa Opština preuzima na sebe opremanje vrtića u Potkošljunu, koji je 2010. svečano otvoren.

Izgradnja vrtića u Dubovici nije ni započeta.

Velting se nikada nije uknjižio na zemlju gdje se nalazi centralni vrtić.

Bonus video: