MAHOM NE PLAĆAJU POREZ

Pljevljaci duguju 3,5 miliona eura

“S obzirom na iznos duga od 3,5 miliona eura, možemo slikovito reći da ni jedan građanin u prethodnih pet godina nije uplatio ni cent po ovom osnovu“
171 pregleda 0 komentar(a)
Anela Kriještorac, Foto: DPS
Anela Kriještorac, Foto: DPS
Ažurirano: 28.01.2017. 18:21h

Građani Pljevalja lokalnoj upravi duguju više od 3,5 miliona eura poreza na nepokretnosti, što je gotovo pet godišnjih prihoda po tom osnovu.

Potpredsjednica Opštine Anela Kriještorac kazala je da se ukupno godišnje po tom osnovu građanima fakturiše oko 700.000 eura.

“S obzirom na iznos duga od 3,5 miliona eura, možemo slikovito reći da ni jedan građanin u prethodnih pet godina nije uplatio ni cent po ovom osnovu“.

Kriještorac je precizirala da građani najviše duguju po osnovu poreza na zemljište (2,12 miliona) i za građevinske objekte (1,4 miliona eura).

Od pravnih lica Opština po tom osnovu potražuje 2,6 miliona eura, od čega je polovina dug kompanije “Vektra Jakić”, biznismena Dragana Brkovića. Ta kompanija Opštini duguje i 1,44 miliona eura po osnovu neplaćenih koncesionih naknada.

Kriještorac je kazala da je dug Opštine na kraju prošle godine iznosio 17,56 miliona eura, što je za više od milion manje u odnosu na godinu ranije. Ona je rekla da je u protekle dvije i po godine dug Opštine smanjen za više od 3,4 miliona eura.

“Sve je to urađeno bez uzimanja novih kredita“.

Dospjele obaveze Opštine iznose 4,66 miliona eura, a nedospjele 10,2 miliona eura, rekla je Krještorac i dodala da su obaveze prema EPCG, po osnovu nezakonito naplaćene ekološke naknade, 2,8 miliona eura.